Séta és tanulás? Naná!

Ebben a posztban ismertetem veletek, hogy mégis miért érdemes tanulás közben mozogni. Talán elsőre kivitelezhetetlen tűnhet, de ha megtalálod a megfelelő ritmust, a siker meglepő lesz. Szóval, akkor mégis miért működik? 

A módszer mondthatni ugyanazon a sémán működik, mint a zenehallgatás. Az agyad a bejövő primér ingereket felhasználja, és ezekhez hozzárendeli a bevitt információkat. Mivel a járkálás ösztönös cselekedet, tehát a végzése során az agynak nincs szüksége magasfokú koncentrációra, szó sincs multitaskingról. 

A végzéséhez az alábbiakat javaslom:

  • Mindig készíts jegyzetet

Tény, hogy sétálás közben nem igazán kényelmes olvasni, éppen ezért javaslom, hogy készíts egy rövid kivonatot a nevekből, fogalmakból, dátumokból, és ebből tanulj, ne pedig könyvből.

  • Megfelelő hőmérséklet

Túl hidegben nem jó tanulni, de túl melegben sem, hiszen a szervezeted azonnal kényelmetlen helyzetbe kerül. Nagyon fontos még az állandó friss levegő biztosítása, így elegendő oxigént kap az agy.

  • Kényelmes lábbeli

Senki nem akarja tönkretenni a lábát, igaz? Ráadásul ha kényelmetlen lábbelit viselsz, csakis arra fogsz tudni koncentrálni, hogy hol nyom a cipőd. Nem éppen a leghatásosabb módja a tanulásnak.

  • De mégis hol?

Bárhol! Parkban, otthon, lépcsőházban. Lehetőleg azért olyan helyen, ahol nem érhet semmilyen baleset, kerüld a forgalmas autóutakat, és persze figyelj, hogy legyen elegendő fény. 

  • Lassú tempó

Az átlagos gyaloglási tempó az 5 km/óra, azaz egy óra alatt öt kilométert teszel meg. A mi esetünkben ez azonban túl gyors, mert könnyen kifulladhatsz, még akkor is, ha aktívan sportolsz. Tanulás közben ösztönösen el kezdjük magunk elé motyogni a tananyagot, ez pedig gyors levegővételhez vezet. Vegyél fel egy kényelmes, 3 km/órás, lassú sétálós tempót.