Jegyzetlap

határ a csillagos ég!

Kiégés, útkeresés, alkotói fal

2018. február 20. 12:15 - Juhász Anita

Mi van veled, Anita?

Biztosan észrevettétek a mostani inaktivitásomat. Az utóbbi időben összevissza akadoznak a posztok, nincs rendszeresség és még csak nem is kommunikálok veletek rendesen. Közben meg kijött tőlem egy letölthető munkafüzet és megjelent a blog tanácsadói felülete is. Ez a két nagyobb dolog egyáltalán nem vette el az időt a posztoktól, sokkal inkább azért dolgoztam velük, hogy enyhítsem a bűntudatomat. 

Ebben a személyes posztban egy olyan problémával szeretnék foglalkozni, ami mindenkit érint, csak éppen más körülmények között. A témám a kiégés, az útkeresés és az alkotói fal.

Az utóbbi időben elveszítettem kicsit a motivációmat. Ez az állapot nagyjából az újév környékén jelent meg, s az okát is tudom. A 2017-es év elején még küzdöttem a pánikbetegséggel, és az azt következő néhány hónap azzal telt, hogy szép lassan visszarázódtam a normális életbe. Az év végefelé már tudtam, hogy minden rendben van velem, s a következő évben már jöhet a valódi munka. Anno a legnagyobb szorongásom közepette áhítatosan vártam ezt a pillanatot, ám mikor végre eljött, nem tudtam élni a helyzettel.

Úgy éreztem, elbuktam, és mintha kezdtem volna visszaesni a körforgásba: pillanatnyi bizonytalanság -> nem dolgozom -> bűntudat önmagam felé -> a bűntudat szorongást generál -> a szorongás megakadályoz a munkában, és az egész kezdődik elölről. Jelenleg még nem találtam meg az utat ebből, de azt már felismertem, hogy ugyanazokkal a módszerekkel próbálkoztam, mint régebben.

A motiválatlanságot még az is tetőzte, hogy nem tudom, milyen irányba vigyem tovább a blogot. Határozottan nem fogok bezárni, mert még mindig majdnem 1 év és több mint 100 poszt után is rengeteg mondanivalóm van. Egyszerűen csak nem tudom, milyen formátumban lenne a legcélravezetőbb átadnom az üzenetemet, és segíteni nektek.

Segítsetek kicsit! Milyen tartalmakat szeretnétek? Kérlek, osszátok meg velem vagy a blog vagy pedig a Facebook kommentmezejében! 

1. Gyakorlati, hasznos tippeket, mint ezek:
Hogyan jegyzeteljünk hatékonyan?
Hogyan kell tankönyvből jegyzetelni?
Mindmap, a tanulás ütőkártyája

2. Elmélkedős, lelkizős posztokat:
Humán vs. reál
Tegnap rossz jegyet kaptam
Nem kell könyvet olvasnod a metrón

3. Interjúkat:
"Kell ehhez egy olyan érettségi szint, ami ösztönöz a tanulásra"

4. Kreatív időbeosztást, bullet journalt

5. Podcastokat

Az útkeresésem jelenleg a "szeretnék valamit csinálni, de nem tudom, hogy mit" fázisban tart. Egy kreatív ember számára szerintem ez a legrosszabb dolog; amikor befejezte az egyik munkáját, pihent, és túlcsordul benne a kreatív energia, de nem tudja pontosan, milyen formában öntse rá ezt az emberekre. Ilyen helyzetben mindannyian (és nem csak a kreatív emberek) ugyanazt csináljuk: önfejlesztő könyveket veszünk, belelesünk néhány ilyesmi YT videóba, felkeressük a Pinterestet. 

A jelenlegi hangulatomon nem segít az sem, hogy egyszer teljesen rendben érzem magam, másszor pedig imposztorként viszonyulok önmagamhoz, akit bármikor leleplezhetnek.Talán éppen ezért van tele ez a blogbejegyzés a régebbi írásaimmal, mert ezekre véletlenül nagyon büszke vagyok. Kell a tudatalatti megerősítés, na! 

Szóval jelenleg ez van velem. A következő lépésben kötelezni fogom magam a munkára, illetve a munkarutinom kiépítésére. A munkarutin engem mindig segített, hiszen az agyam idővel alapvetően tudta, mikor milyen feladatra kell felkészülni. A munka pedig segít újra visszaszerezni az életkedvem és a flow élményemet. 

Nem merem most megígérni nektek, hogy ettől a perctől kezdve minden visszaáll a normális kerékvágásba, mert jelenleg keresem a helyem, annak módját és hogyanját. Illetve azt sem ígérem meg, hogy nem fognak megváltozni a dolgok, mert számomra a változás és a paradigmaváltás mindig is a probléma megoldásának módja volt.

Szóval igyekezni fogok, ti pedig írjátok meg nekem, milyen tartalmat szeretnétek és milyen formában :)

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot. Tanuljunk együtt nevűt.! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

komment

Tanácsadás

2018. február 16. 20:38 - Juhász Anita

Szia!

Megláttad az új féléved órarendjét, és elszörnyedtél? Esetleg egy fontos vizsga vár rád, és nem tudod hirtelen, mihez kezdj? Pályaválasztási tanácsra lenne szükséged?

A Jegyzetlap tanácsadási felülete azért jött létre, hogy kisegítsen téged a nehéz iskolai helyzetből. A legtöbb probléma során jól jön egy harmadik fél, aki objektíven átlátja az adott helyzetet, és átbeszéli veled a témát.

Különböző kategóriákat hoztam létre:

 • Pályaválasztási tanácsadás: Ezt a csomagot azoknak ajánlom, akik a pályaválasztással állnak szemben. Ha nem tudod, milyen szak felé nézelődj, esetleg még abban sem vagy biztos, hogy az egyetem a megfelelő választás számodra, ez az irányított beszélgetés neked való. 2 x 2 óra beszélgetés személyesen vagy Skype-on keresztül.
 • Vizsgasegítség: Mindannyiunknak van egy (több) olyan vizsgája, ami bizonyos oknál fogva nem megy. Nehéz és sok a tananyag, utáljuk a tárgyat vagy a tanárt. Rengeteg okot lehet találni, de ez nem segít, mert a vizsgán akkor is át kell menni. Ezt a csomagot minimum a vizsga előtt egy hónappal érdemes kiválasztani. 2 x 2 óra beszélgetés személyesen vagy Skype-on keresztül.
 • Dolgozattal kapcsolatos tanácsadás: Ha nem tudod, miként kell forrást felkutatni és elemezni, nem tudod, mi legyen a hipotézised, és azt, hogyan bontsd ki, ez a csomag neked való. Ezt a csomagot a határidő előtt legalább 2 héttel érdemes választani. 3 x 1 óra beszélgetés személyesen vagy Skype-on keresztül.
 • Zsonglőrködjünk a nap 24 órájával: Ez az a csomag, ahová nem csak diákok jelentkezését várom, bár a szakértelmem egyértelműen ebben a témában a legjártasabb. Ha nagyon elveszve, elhavazva érzed magad, ne habozz ezt választani. 5 x 1 óra beszélgetés személyesen vagy Skype-on keresztül.

Mit várhatsz el a csomagokért cserébe? Konkrétságot, valódi segítséget, empátiát és bizalmasságot.

komment
Címkék: Tanácsadás

Felvételi kisokos

2018. február 05. 15:07 - Juhász Anita

Csak nyugodtan!

Egy végzős számára az új év nem feltétlenül megnyugvással és tiszta lappal kezdődik, hanem sokkal inkább egy nagy adag parával. Februárban be kell adni az egyetemi jelentkezéseket, aztán jönnek az írásbeli és a szóbeli érettségik, esetleg nyelvvizsga. Mindez persze egy nagy adag stresszel jár, hiszen sokatok még február elején sem tudja eldönteni, hová adja be a jelentkezését, ráadásul a tanáraitoktól és a szüleitektől kapjátok a folyamatos nyomást. 

Ebben a bejegyzésben szeretnék néhány hasznos tippet adni, miként érdemes szakot választani, illetve ezt követően végigkalauzolni titeket a felvételi eljárás lépésein. Úgy tapasztaltam, hogy még a gyakorló tanárok is sokszor rossz információval látnak el titeket, vagy éppen nem látnak el titeket semmivel sem. Ugyanakkor nem célom magas lóról osztani az igét, inkább a saját tapasztalataimat szeretném megosztani veletek. 

Figyelem, ez egy hosszú poszt lesz. Nagyon.

Kezdjük egy kis önismerettel.

 • A döntésed NEM végleges.

Ezt a nem szót a lehető összes módon kiemeltem, mert ezt soha nem mondják neked el. Minden csapból az folyik, hogy 18 évesen kell döntened az egész életedről, de ez már nem igaz. A szüleink és nagyszüleink idejében így volt, de most a folyamatos változások korában már nem állja meg a helyét. Hány olyan középkorú embert látni, akit elbocsátottak az állásából, (mert eleve megszűnt a munkaköre) ezért kénytelen valami újat tanulni, tovább kell képeznie magát.  A világ borzasztóan gyorsan fejlődik, mire elvégzed az egyetemet lehet, olyan munkakörben találod magad, ami most még nem is létezik. Igen, ez sokak számára ijesztő lehet, de inkább próbáljuk meg más szemszögből nézni. A döntésed tehát nem végleges.

 • A pénz-kérdés

Semmiképp ne úgy válassz szakmát, hogy megnézed a mai munkaerő-piacot. Persze tény, hogy a nagy átlagban az informatikusok, az orvosok, a jogászok, a pénzügyi tapasztalattal rendelkezők alapjáraton többet keresnek, de ha ki nem állhatod ezeket a szakmákat, inkább ne foglalkozz velük, mert csak megkeseredett öregember/öregasszony lesz belőled. Egyáltalán nem állítom azt, hogy a pénz nem fontos, de pénzt nem csak a mára már elavulttá vált 8 órás munkakörben lehet szerezni. Ha tanárnak szeretnél menni, menj tanárnak, de nem feltétlenül kell gimnáziumban oktatnod; nyiss saját stúdiót, tarts online képzéseket, s ebben az esetben nem csak a hazai, de a külföldi piac is kinyílik előtted. Az internet korát éljük, nem a kőkorszakét.

 • Ki vagyok én?

Nos, soha nem mondtam, hogy ez egy könnyű poszt lesz... Úgy vélem, kiemelkedő teljesítményt akkor tudunk hosszútávon nyújtani, ha valami olyasmit csinálunk, amit szeretünk. Miután abbahagytam a banális okoskodást, próbáld meg a te életedre leszűkíteni ezt a kérdést: introvertált vagy-e vagy extrovertált?, szeretsz idegen emberekkel kommunikálni?, milyen a kézügyességed?, milyen a mozgáskultúrád? Számomra ez a személyiségteszt nagyon sokat segített a válaszok megtalálásában. 

Miután túl vagyunk a bemelegítésen, nézzük meg, miként érdemes utánajárni az adott szaknak.

 • Tanegységlisták és syllabusok

Mindenképp a lehető legkisebb egységre bontsd le, nem elég egyetemet és kart nézni, mindig a szakot vizsgáljuk. Mindenképp olvasd el a szak általános leírását a felvin és az egyetem honlapján. Az ezekből adódó első impulzusok nagyon fontosak, de sok esetben téves képet alakíthatnak ki, ezért érdemes meglesni a szak tanegységlistáját is. A tanegységlista egy olyan dokumentum, amely tartalmazza a szak összes elvégzendő tárgyának nevét, kódját és típusát (előadás vagy gyakorlat), a kredit értékét, valamint azt, hogy melyik félévben kell/lehet elvégezni azt. A My Comfort Zone For You vloggere, Eszter-Virág mondta azt, hogy számára mennyire meglepő volt, amiért a művészettörténet szak nem a műzeumpedagógiával, hanem a középkori oszlopfők bemagolásával kezdett. A tanegységlista alapos áttanulmányozása után pontos képet kaphatsz a szak felépítéséről, így nem érhet téged meglepetés. Ezeket a tanegységlistákat általában az egyetemi kar honlapján találod meg a BA képzés rubrikáján belül. 
A syllabus a legkisebb egység. Ebben a dokumentumban az adott tárgy felépítését, tematikáját és elvárását találod. Az illusztráció kedvéért linkelem a Tanszékem tavaszi féléves tárgyait. A legtöbb esetben a tanszékek honlapján érhető el.

 • Szakirány, specializáció, major, minor - mi a franc?

Ha azt hitted, hogy a szaknál kisebb dolog nincs, nos, tévedtél. Ez főleg a bölcsészkarra jellemző, de megtalálható a gazdasági karokon, de még a műszakiaknál is. A specializáció és a szakirány ugyanazt jelenti, és ezt leghamarabb az első év után kell kiválasztanod. Konkrét példával illusztrálva a magyar szakon jelenleg ezek a specializációk érhetőek el: észt, finn, finnugor, folkloriszta, irodalomtudomány, művelődéstudomány, nyelvmentor és ügyvitel. Ezek a specializációk segítenek elmélyíteni a tudásodat. Ne ijedj meg, nem kell most azonnal választanod, az alapozó képzések általában elég alaposan rávilágítanak a különböző területekre, s én is csak azért említettem meg őket, mert tudom, mennyire összezavaró tud lenni ez a sok idegen dolog.
A major-minor kérdés már sokkal specifikusabb, én csak a bölcsészkaron találkoztam ilyesmivel, de cáfoljatok meg, ha van máshol is. A major a főszakodat jelenti, a minor pedig a mellékszakodat. A BA képzés 180 kreditből tevődik össze, és a bölcsészek esetében 120 a főszakod, 50 a mellékszakod és 10 szabadon választható tanegység van. A minorok még a specializációnál is kisebb egységek, viszont még így is remek kiegészítése a tanulmányaidnak. Az én majorom a szabad bölcsészet esztétika specializációval, a minorom pedig a művelődéstudomány. Tudom, bonyolultnak hangzik, de ne essetek kétségbe, az első egy hónap után nagyon gyorsan belejöttök majd. 

 • Szakmai gyakorlat

Az esetek 99 százalékában mindenhol van szakmai gyakorlat, a kérdés csupán az, milyen hosszú. Vannak szakok, ahol egy teljes félévet kell eltöltened szakmai gyakorlattal, de van olyan, ahol csak 4 hetet. Mindenképp nézz utána, hogy a te esetedben melyikről van szó, mert hamarabb ott találod magad, mint hinnéd.

Ezek lennének azok a dolgok, amelyeknek mindenképp érdemes utánanézned. Vezesd az adatokat egy füzetben/táblázatban, és ez alapján dönts. Az internet a barátod, használd okosan!

Mi van akkor, ha semmi nem fogott meg? 

 • Nincs vége a világnak

Nem kell mindenkinek egyetemre mennie, sőt. El lehet végezni egy szuper OKJ-s képzést. Ki lehet menni külföldre nyelvet gyakorolni és dolgozni vagy itthon is maradhatsz, és különböző munkákban egyszerűsített foglalkoztatottként kipróbálhatod magad. Egy évet alatt, a gimnáziumból kiszakadva rengeteget tanulhat magáról az ember.

És ha már megvannak a választott szakok?

 • Irány a Felvi!

Az egyetemre való jelentkezés már csak a Felvi honlapján történik. Elsőnek regisztrálnod kell, majd emailben kapsz egy kódot, aminek segítségével hozzáférsz az e-felvételi rendszeréhez. Itt űrlapokat kell kitöltened a személyes adataidról, majd a megfelelő fülön felvinni a választott szakokat. Lehetőséged van többletpontok igénylésére, amelyek nyelvvizsgáért, tanulmányi- vagy sportverseny eredményéért járnak, és természetesen a hátrányos helyzetűekről sem feledkeznek meg. Ezt követően ki kell fizetned a felvételi eljárás díját, és nem marad más hátra, mint a hitelesítés, amit egy űrlap aláírása után postai úton vagy pedig az Ügyfélkapu által teheted meg. Mindennek a határideje február 15. Ne aggódj amiatt, hogy több helyen olyan dokumentumokra hivatkoznak, ami még nincs neked. Ezzel ők is tisztában vannak, ezért magától értetődően lehetőség van ezeknek a dokumentumoknak a későbbi pótlására.

Azt hiszem, ennyi lenne ez a hosszú bejegyzés. Remélem, sikerült mindent lefednem. Ha valami nem világos vagy további kérdésed lenne, mindenképp tedd fel a kommentmezőben!

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot. Tanuljunk együtt nevűt.! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

komment

Ne felejts el törődni magaddal!

2018. január 26. 12:25 - Juhász Anita

Az elmúlt néhány hétben nagyon változatos volt az időjárás. Egyik nap havazott, a másik nap meg már tavasz volt, s ez a változékonyság nem tesz jót a szervezetünknek. Úgyhogy úgy gondoltam, összehozok egy ilyen emlékeztető posztot, miként törődhetsz magaddal, ha már kerülget a betegség. 

 • Vegyél ki egy vagy két nap szabadságot!

Inkább legyen két szabadnappal kevesebb, minthogy lerobbanj két hétre. Néhány nap pihenés bizony csodákra képes, ne félj egy kicsit pihenni.

 • Rendelj valami finomat és egészségeset!

A főzés munka, főleg akkor, ha nem szereted csinálni. A bevásárlás, az előkészülés, maga a főzés, majd az azt követő eltakarítás könnyen lemeríthet, úgyhogy válaszd most az egyszerűbb verziót: rendelj. Persze nem "kötelező" pizzát vagy hamburgert választani :) 

 • Tea, gyümölcs, vitamin!

A tea vízhajtó hatású, szóval ezáltal hamarabb megszabadulsz a baciktól. Lehetőleg ne zöld/fekete teát igyál, mert azokban túl sok koffein van. Egy finom gyümölcs- vagy gyógynövénytea a legjobb választás. Készíts még magadnak hozzá egy gyümölcssalátát, és garantáltan megtámagatod a szervezeted egy vitaminbombával. 

 • Kapcsold ki a munkával kapcsolatos telefonos értesítéseket

Olyan szinten kapcsold ki, hogy eszedbe se jusson megnézni. Amint megnézed, az agyad a felmerülő problémákon és azok megoldásán fog rágódni, ami határozottan nem tartozik a pihenés kategóriájába. Tedd a telefonod repülő üzemmódba vagy csak kapcsold ki a wifit. 

 • Pihenés előtt még végezd el az apró teendőket, amik zavarnak

Én például nem tudok úgy pihenni, ha nincs elmosogatva vagy nincsenek elrakva a ruháim. Egyszerűen zavar, ha nincs kész, szóval inkább gyorsan megcsinálom. Utána pedig jöhet az olvasós nap vagy éppen a sorozatmaraton!

 Ennyi lenne. Nem világmegváltó gondolatok, de néha elkél egy kis emlékeztető az embernek.

letve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot. Tanuljunk együtt nevűt.! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

komment

Fejleszd online a kommunikációs készségedet!

2018. január 19. 20:00 - Juhász Anita

A 21. század a személyes narratívák kora. Ebből adódóan meg kell tanulnunk kifejezni a gondolatainkat, az érzelmeinket, a motivációinkat vagy éppen az ötleteinket. A megfelelő kommunikáció mára már szinte mindenhol elvárásnak számít, és az, aki nem fejleszti ilyen téren magát, mindenből kiszorul. Ebben a bejegyzésben néhány kommunikációt fejlesztő online kurzust szeretnék ajánlani.

Skillshare egy nagyon király webhely, ahol több ezer kurzust érhetsz el és tanulhatsz meg. Van itt mindenféle: tech, kreatív, életstílus, amelyek garantálják a mindennapos fejlődést, a tanulást és a szórakozást egyaránt. Én nem tudom megunni! A Skillshare nem árul zsákbamacskát; az első hónapban ingyenes Prémium Tagságot biztosít minden új regisztrálónak.

Mindannyiunk életében eljön az idő, amikor nyilvánosság előtt kell beszélnünk - legyen az kis csoport vagy akár nagy. Ez a kurzus abban segít, hogy miként lépj túl a nyilvános beszédtől való félelmeden, illetve segít kiépíteni a magabiztosságot a beszédhez.

Ez a rövid kurzus bemutatja, milyen különböző embertípusok vannak, illetve az, miként kell velük kommunikálni. Ha a megfelelő bevezetést keresed a kommunikációd készséged kiépítésére, most megtaláltad!

Ha gondot okoz az emberek meggyőzése, ha nem tudod, miként kérj segítséget valakitől vagy tűnj barátságosnak első látásra, ezt az online kurzust neked találták ki. 9 különböző technika segít a magabiztosság és a bizalom kiépítésében.

Hiába van egy jó ötleted, ha nem tudod azt megfelelően tálalni, veszett ügy az egész. Ez a kurzus végig visz az üzleti élet kommunikációs formáin, a networking, az ügyfelezés alapjain. Megtanulhatod, miként érdemes visszajelzést küldeni, melyik testtartás éppen mit jelent.

Bizonyos művészelméleti vélemények szerint a művészet kommunikáció. Ezzel én bár csak részben értek egyet, de azt be kell látnom, hogy logó, egy arculat sok mindent elárul az adott márkáról, és bizony sokszor a könyv borítója is része a történetnek. Ebben a kurzusban a digitális illusztráció és a kommunikáció kapcsolatáról tanulhattok színek és minták által.

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot. Tanuljunk együtt nevűt.! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség.

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

komment

25 évesen 10 év munkatapasztalat?

2018. január 16. 20:00 - Juhász Anita

Ez azért túlzás, de nem lehetetlen!

Helytállni a mai munkaerőpiacon egyáltalán nem könnyű. A munkavállalók legszívesebben a huszonéves, sok tapasztalattal rendelkező, gyermektelen, egészséges, jól kommunikáló, megfelelően képzett munkavállalókat foglalkoztatnák, azonban ilyet nagyon ritkán találni. Mondhatni lehetetlen, hiszen hogyan lehetne egy frissdiplomásnak 5 éves tapasztalata. 

A helyzet az, hogy valójában nem lehetetlen, csupán elég keményen kell hozzá dolgozni, és ebből adódóan szerencsésnek is kell lenni. Én abban hiszek, hogy hosszútávon csak az lehet szerencsés, aki megdolgozik érte. Ebben a posztban szeretnék nektek néhány ilyen alternatívát nyújtani, ami bár nem lesz a legpatinásabb tapasztalat, de az önéletrajzod már nem fog az Iskolák rubrika után betelni.

 • Légy aktív középiskolásként is!

Csatlakozz az iskolai diákszövetkezethez, dolgozz a sulis lapnál, vegyél részt az énekkarban, járj szakkörökre. Ha elmúltál 16, a szünetekben (főleg nyáron) munkát is vállalhatsz. Érdemes valami olyasmi után nézned, ami beleesik az érdeklődési körödbe, ezáltal tapasztalatokat szerezhetsz a saját területeden.

 • Vállalj diákmunkát!

Ha betöltötted a 18-at, vagy már egyetemista vagy, nézz körül valamelyik szimpatikus diákszövetkezetnél, és vállalj általuk munkát. Ha még bizonytalan vagy az elhelyezkedésedet illetően, próbálj ki minél több mindent. Ehhez még csak elköteleződnöd sem kell, beugorhatsz egy-két napra ruhaboltosnak, baristának, host/hostessnek vagy éppen adminisztrátornak.

 • Gyakornoki pozíciók

Ha komolyan veszed a gyakornoki pozíciódat, az egy szuper referencia lehet a későbbiekben. Ha van rá lehetőséged, menj el minél több helyre, még akkor is, ha nem fizetnek. Ha jól választod meg a munkahelyet, illetve a te motivációd is rendben van, akkor a fizetés helyett tapasztalatot nyersz. 

 • Nézz körül az egyetemen!

Szívesen segítenéd a hallgatókat? Jelentkezz HÖK-ösnek. Ha írni szeretsz, csatlakozz a sulid/karod lapjához. Sok helyen lehetőség van mentornak jelentkezni, ahol vagy a hátrányos helyzetűeket vagy pedig a gólyákat mentorálhatod. Érdemes körülnézni valamilyen adminisztrációs munkakör után is.

 • Építsd ki a saját referenciáidat!

Publikálj, blogolj, indíts YT-csatornát, filmezz, vágj videót, rajzolj, legyél virtuális assziszens, készíts podcast-okat, fotózz, a határ a csillagos ég. Mindezekhez érdemes egy saját néven futó honlapot indítani (még csak domain névért sem kell fizetni, használj egy ingyenes platformot), ami portfólióként szolgálhat.

(Ez a bejegyzés leginkább azoknak szól, akik megtehetik, hogy az egyetem alatt a saját szárnyukat próbálgassák. Nem célom az igét osztani azoknak, akik szinte napi 8 órában dolgoznak a megélhetésükért, bár remélem, az ő esetükben is tudtam hasznos információkat nyújtani)

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot. Tanuljunk együtt nevűt.! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

komment

Tegnap rossz jegyet kaptam

2018. január 09. 14:00 - Juhász Anita

Mindig is úgy álltam hozzá az egyetemi tanulmányaimhoz, hogy nekem csak a négyes és az ötös jó, ebből adódóan sokat tettem azért, hogy négyeseket és ötösöket szerezzek. A pánikbetegségem alatt megesett, hogy ez nem sikerült, ami csak továbbtetőzte az amúgy is nagy mértékű szorongásomat. A tünetmentességem óta azonban nem változtattam ezen a hozzáállásomon, mert úgy gondoltam, nekem van igazam.

Aztán tegnap kaptam egy hármast. Persze nem buktam meg, ráadásul ez egy közepes érdemjegy. Mindemellett a hármashoz járt egy kellemetlen negatív kritika is, így kellőképpen szarul éreztem magam. Az emailt azonban a munkahelyemen olvastam el, nem volt időm a rossz jegyemen rágódni, mert folytatnom kellett a szervezést. Fél óra elteltével a hármast már csak egy kellemetlen szúnyogcsípésnek éreztem. 

Úgy éreztem, a munkahelyemen olyan feladatokat látok el, amely által segítek másoknak munkát találni, ezáltal segítséget nyújtok a megélhetésük megteremtésében. Persze én csak egy ismeretlen közvetítő fél vagyok, nem én teremtem a munkahelyeket, de mégis... úgy éreztem, jó irányba befolyásolom a dolgokat.

E mellett az érzés mellett a hármas teljesen eltörpült. Komolyan azon a hármason fogok rágódni? - kérdeztem magamtól. Az XY kurzus érdemjegye az égvilágon semmibe nem számít bele, csak egy szám a többi között, egy üres semmi, aminek túl nagy jelentőséget tulajdonítok az életemben. Komolyan többet számít egy hármas, mint az, hogy segítsünk a rászorulóknak, hogy adakozzunk, és legyünk jó emberek? Nem, egyáltalán nem számít. A hármas csak egy szűk világ szűk terében számít, de sehol máshol.

Tudom, hogy sokan vagytok még, akik szintén a legjobb jegyekre törekedtek. Ne adjátok fel ezt a törekedést, próbáljátok mindig a legjobbat kihozni magatokból, de folyamatosan mérlegeljetek! Van olyan helyzet, amikor már nem éri meg plusz egy hetet tanulni az ötösért, mert lássuk be, vannak fontosabb dolgok is a világban. Ha pedig valami nem sikerül, érezzétek egy kicsit rosszul magatokat, de utána csináljatok valami igazit :)

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot. Tanuljunk együtt nevűt.! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

komment

Bullet journal januárban is

2018. január 05. 12:15 - Juhász Anita

img_20180103_091706_977_1.jpg

Új hónap, tehát új bullet journal poszt. Már egy teljesen új füzetbe kezdtem el, mert az előző betelt. Elsőre nagyon szimpatikus volt ez a füzet, főleg, mivel kemény borítós példányt választottam, de több helyen átüt az írás, amit én ki nem állhatok. Szóval próbálom minél hamarabb kitölteni, hogy újba kezdhessek bele. 

Mint mindig, most is egy fedőlappal indítok. Egy egyszerű téli tájat hoztam össze és színeztem ki, s bár egyáltalán nem lett szép, nekem mindig megjön tőle a télies hangulatom. Még január van, havat akarok!

20180103_101531.jpg

Még soha nem használtam havi tervezőt, de azt hiszem, eddig jobban bejön, mint vártam. A naptár teszi ki a két lap nagy részét, a maradék helyre pedig egy kis jegyzetfüzet került, ahová a havi teendőimet vezettem, illetve nem tudtam megállni, hogy néhány télies objektumot firkantsak le.

20180103_101548.jpg

A következő néhány lap a tőlem megszokott heti tervezőé, itt azonban több mindent változtattam. Először is két oldalra nem hat, hanem négy nap került, illetve a tervezők már nem csupán függőleges táblázatok, hanem már az órákat is felvezettem. Még szoknom kell, hogy nem csak úgy random beirkálom a teendőimet az adott oszlopba, de már most látom a hatását, hogy sokkal összeszedettebb vagyok általa. Az elválasztott mezőbe pedig az adott nappal kapcsolatos jegyzeteket írom.

20180103_101603.jpg

Ez egy táblázat, ami a hónapokkal kapcsolatos iránymutatót tartalmazza. A januárra például ennek a blognak az újradefiniálása került, áprilisra a nyelvvizsga, júniusra a szakzárással kapcsolatos dolgok, stb. Jól esik ránéznem erre az összesítésre.

20180103_101610.jpg

A következő két oldalra a készülő regényemmel kapcsolatos dolgok kerültek, amiről sajnos nem árulhatok el semmit sem :P

20180103_101618_1.jpg

Végül pedig nem maradhatott el a szokásos grafikon/diagram sem. A szokáskövetőm végül nem táblázatos formába került, hanem egy szép színes kördiagramos verziót készítettem neki. Igen, sokkal bonyolultabb volt az elkészítése, de ránéznem is sokkal jobb, ezáltal motiváltabb leszek. A legutolsó oldal pedig a bloggal kapcsolatos ötletek.

Mivel még nem tiszta előttem, milyen formátumban lesznek a bullet journalos videók, nem tudom, lesz-e februárban ezzel kapcsolatos poszt. Annyi biztos: február elsején jövök az első bullet journalos videóval!

Ha szeretnél bepillantani a bujómba használat közben is, kövess be Instramon!

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot. Tanuljunk együtt nevűt.! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

komment

Új évi poszt

2018. január 01. 20:22 - Juhász Anita

2018-as verzió

Sziasztok!

Szeretnék mindenkinek boldog új évet kívánni. Kívánom, hogy minden jól alakuljon, és ha valamilyen nehézség adódik, azt a lehető legkisebb járulékos veszteséggel járjon.

Szeretném megköszönni, hogy 2017-ben velem tartottatok. Már a blog első évében túlszárnyaltam azt a célt, amit csak jóval későbbre tűztem ki, szóval ezt nagyon köszönöm! 2018-ban továbbra is aktívan fog dübörögni a blog, a posztokon kívül pedig néhány új dolog is felbukkan majd.

Az első ilyen új dolog a kinézet. Egy másik sablont választottam, ezáltal a fejléc mérete és a menük elhelyezkedése is más lett. Az eddigi fehér-fekete-zöld színkombinációt felváltotta a kék-indigó-fekete, illetve eltűnt a rengeteg címszó a bal oldalsávban. Sajnos vagy a régi felhős nézet vagy egy listás nézet választható, de mivel már így is elég sok van belőlük, el kellett onnan tüntetnem. Amit elérhetővé válik egy legördülő menüs változat, újra kikerül. 

A másik újdonság a zárt Facebook csoport, a Tanuljunk együtt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség

A harmadik újítás februártól jelenik meg, s ez pedig a Youtube-videók. Nem gondoltam volna, hogy ekkora kereslet lesz rá, de mivel megszavaztátok, és én szívesen csinálom, februártól legalább havi 1 bullet journalos videó lesz majd az új csatornán. Ebben szeretném még a segítségeteket kérni: milyen típusú videókat szeretnétek látni? Ha lenne valami ötletetek, kérlek, írjátok meg nekem kommentben!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

komment

Határidőnapló 2018 - DesignByRothAniko

2017. december 22. 12:15 - Juhász Anita

20171212_121141.jpg

Az év vége sok esetben szimbolikus; nem csupán a naptári év vége történik ilyenkor, hanem mi  is megállunk egy pillanatra, és magunkba nézünk: milyen volt a 2017-es év? Milyen hibákat követtem el? Mik voltak az erősségeim? Milyen nehézségekkel és milyen jó dolgokkal néztem szembe? Mindemellett fogadalmakat teszünk, amelyeket persze sokszor csak a saját lelkünk megnyugtatásáért fogadunk meg, de ne feledjünk: az ilyen dolgok mindig ott motoszkálnak bennünk.

Az egyik ilyen elterjedt fogalom az, hogy a következő évben jobban bánunk az időnkkel, ezért aztán felvásároljuk a legszebb és legdrágább határidőnaplókat, mondván, hogy ebbe majd milyen öröm lesz írni. Sajnos én nem tudom helyetted valósággá változtatni az elhatározást, de segíthetek a megfelelő határidőnapló kiválasztásában, ami majd elősegíti a jobb időbeosztást.

20171212_121257.jpg

Engedjétek meg, hogy bemutassam Rőth Anikó 2018-as határidőnaplóját.

A próbatermékem a Nagyvárosi Élet kollekcióból származik, a mérete 14 x 19,5 cm (keskenyebb, mint egy A5-ös füzet). Nem tudtam ellenállni, hogy ne az astoriás változatot válasszam, aminek borítója masszív, kemény fedéllel rendelkezik. Egy olyan destruktív embernek, mint amilyen én vagyok, ez a legjobb választás! A napló kézzel készült, s emellett rendelkezik egy könyvjelzővel és egy tolltartóval is. A szélei lekerekítettek.

Na, de lássuk használat közben!

20171212_121400.jpg

A 144 oldalú napló első lapján mindjárt egy éves, táblázat formátumú naptárat találunk, ezt követi egy szuper éves tervező, amely listás nézetben sorolja fel a napokat. Amint látható, én már beleírtam néhány fontosabb születésnapot, amiket színkóddal is elláttam. A táblázatok egyszerű és letisztult designnal rendelkeznek, a fontos időpontok beírásához pont elegendő hellyel rendelkeznek. A következő oldalon egy szintén listás havi tervező van, itt már sokkal több hely van ez egyes dátumok mellett, itt már lehetünk konkrétak. 

20171212_121430.jpg

A havi tervezőt a heti tervező követi. Itt is megmarad a táblázatos nézet, ráadásul az órák is felkerültek. Az elrendezésnek hála használhattam a jól bevált módszereimet: a színkódolást, amelyet az időbélyegeknél végeztem el, washi tape-el azokat a napokat jelöltem, amelyekre rá kell majd erősítenem, függőlegesen, az órákat összekötve jelöltem a konkrét időbeosztással rendelkező eseményeket. Ráadásul a lap aljára még egy kis jegyzet is felkerült.

20171212_121451.jpg

A napló végére pedig az elmaradhatatlan üres jegyzetlapok és a kontaktlista került. Azt kell mondanom, hogy ez a határidőnapló jó minőségű papírral rendelkezik, nem akar többet nyújtani a határidőnapló-jellegénél, pontosan és egyszerűen szolgál. Azoknak az embereknek ajánlanám Rőth Anikó termékét, akik szeretik a letisztult belső formákat, a lekerekített keményfedeles borítót, és szeretnék támogatni a magyar designereket. 

Ez a bejegyzés nem jöhetett volna létre a DesignByRothAniko felajánlása nélkül. 

komment