Jegyzetlap

Nincs olyan, hogy multitasking

2017. március 29. - Juhász Anita

Ebben a posztban a nem létező multitaskingról és annak kártékonyságról szeretnék beszélni. Egy időben én is bedőltem ennek az ostobaságnak, sőt még hangoztattam is, hogy milyen jó vagyok benne. 

Először is, mit nevezünk multitaskingnak? A multitasking vagy a többfeladatosság során több tevékenységet végzünk el egyszerre. Legalábbis a közhiedelem ezt tartja, de valójában olyan, hogy multitasking nem létezik. Nem csak szerintem, de ezt vallja például Dave Cranshaw is, akire egész végig támaszkodni fogok ebben a posztban. Cranshaw két különböző fogalomra bontja a multitaskingot: backgroundtasking (háttérben zajló tevékenységek) és switchtasking (váltott tevékenység) fogalmakra. 

A háttérben zajló tevékenységek alatt azt érti, hogy kevés koncentrációt igénylő feladatokat végzünk "egyszerre". Például berakjuk a mosást, miközben telefonálunk vagy éppen főzés közben a Facebookot görgetjük. A váltott tevékenység fogalma alatt érti azt, amit a közhiedelem tévesen multitaskingnak nevez. Ezt pedig egy igen erőteljes teszt alapján mutatja be, amit szeretném, ha te is elvégeznél.

Vegyél elő egy vonalas lapot, vagy húzz négy vonalat egy sima papírra. Harminc másodperced van rá, hogy az első sorba felírd a következő mondatot: A váltott tevékenység rossz, majd pedig a második sorba írd fel a számokat 1-től 24-ig. (Lehetőleg állíts be egy stoppert.) Írd még fel az eredményt, hogy hány másodperc alatt sikerült elvégezned a feladatot.

A teszt második részében 1 perc áll a rendelkezésedre, hogy a következő formulát leírd: 
A v á l t ...
1 2 3 4 5 ...
Azaz a harmadik és negyedik sorba felváltva írd le A váltotott tevékenység rossz kifejezést és a számokat is, majd itt is jegyezd fel, mennyi idő alatt sikerült.

Na, hogy ment? A feladat első része gond nélkül teljesíthető 30 másodperc alatt. A második felében pedig a következő dolgokat tapasztalhattad:

  • nem is biztos, hogy feladat megoldható egy perc alatt.
  • elveszted a fonalat, azaz nem tudod, éppen melyik betűt és/vagy számot írtad le.
  • rossz sorba írtad le valamelyik karaktert.
  • a feladat alatt stresszelni kezdesz.
  • nehezen olvashatóvá válik a kézírásod.

A saját magad példáján láthatod, hogy a multitasking egy nagy kamu, ráadásul egyáltalán nem hatékony. Nem csak az idő mennyisége növekedik meg akár a duplájára, de még az elvégzett feladat minősége is láthatóan leromlik. A háttérben végzett tevékenységnél ilyen fokú drasztikusság nem figyelhető meg, hiszen azoknál feladatoknál nincs szükség magas fokú koncentrációra, viszonylag könnyen bárki el tudja ezeket végezni. A komoly odafigyelést igénylő dolgoknál viszont kimondottan rossz a váltott tevékenységvégzés. Helyette inkább végezz egyszerre egy dolgot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetlap.blog.hu/api/trackback/id/tr2112376023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.