Jegyzetlap

Hogyan szerezz valódi motivációt a tanuláshoz?

2017. április 07. - Juhász Anita

Motiváció nélkül nem lehet tanulni, vagyis lehet, de akkor az nyögvenyelős és szenvedős lesz. Ráadásul még az sem mindegy, hogy éppen milyen motivációval ülsz le éppen tanulni, mert ha az elhatározásod nem elég erős, akkor az első nehézségnél problémákba fogsz ütközni.

Szóval felteszem neked a kérdést: miért tanulsz?

Azér tanulsz, hogy jobb jegyeket kapj, hogy bekerülj egy elit egyetemre hogy tanulmányi ösztöndíjat nyerhess el vagy éppen magas pozíciójú állást töltsél be? 

El kell szomorítanom téged, ezek csupán mondvacsinált indokok, motivációnak viszont nem elég jók. Bármennyire is kényelmes azt hinni, hogy a jegyek, az egyetemi polgárságod, a tanulmányi ösztöndíjad összege vagy éppen a munkahelyed a személyiséged részei, ez egyáltalán nincs így, le kell számolni ezzel a mítosszal. A matek kettes te vagy? A válasz az, hogy nem. Pár év múlva már emlékezni sem fogsz rá, ezért aztán nem is képezheti a személyiségedet. 

Nos, most, hogy sikeresen összeromboltam az álmotivációdat, ideje megszerezni az igazit, ehhez pedig egy három egységből álló halmazt fogunk használni. Kérdésekkel szeretnélek rávezetni a saját válaszaidra, amelyek már régóta ott vannak benned, de te valamiért elhallgattad magad előtt. Minden egyes kérdésre három választ kell adnod, és a válaszokat egyenként írd be valamelyik halmazba. Ezt követően találd ki, hogy a két elsődleges válasz metszete vajon mi lehet, majd ezt követően juss el a három körvonal közös metszetéhez. Lássuk!

  • Három dolog, amit imádsz művelni a szabadidőben.
  • Három konkrét időpont, amikor ébernek érzed magad.
  • Három ember, akivel szeretsz együtt dolgozni valamilyen projekten (nem muszáj iskolainak lenni).
  • Három tárgy, ami nélkül nem tudnál meglenni.
  • Három helyszín, ahol nem tudnál élni. (lehet ország, földrész, égöv, stb...)
  • Három tulajdonság, amit utálsz magadban.

Ha megválaszoltad mind a hat kérdést, akkor az első három kérdés metszetében lévő válaszokat is vázold fel egy újabb hármas halmazba, majd tedd ezt meg az utolsó három kérdéssel is. Tehát most már a hat hármas halmaz helyett csak kettő van. Igen, jól sejted, az utolsó feladatban a maradék kettőt kell egyetlen egy halmazzá alakítanod. 

Rájönni, hogy ennek az elsőre bonyolultnak tűnő módszernek mi az eredménye, szerintem az egy kimondottan nehéz dolog. Itt nincsenek szabályok, nem kell megfelelned senkinek sem, még saját magadnak sem. Bármilyen asszociáció is jut az eszedbe, írd le! Hogy egy példával éljek így néz ki az én első halmazom: írás + sétálás = inspiráció, írás + sorozatnézés = kritikaírás, sorozatnézés + sétálás = beszélgetés. Beszélgetés + kritikaírás + inspiráció = blog. 

Ebben az esetben teljesen el kell dobni a logikus gondolkodást, és helyette használd inkább az analóg módszert. Gondolkodj szimbólumokban és jelentésekben. Az én legvégső metszetemben az áll, hogy segíteni szeretnék más embereken. 

Ahhoz, hogy segíthessek más embereken, elengedhetetlen a tanulás. Ahhoz, hogy jobb ember lehessek, tanulnom kell. Tessék, itt van az én valódi motiációm. Remélem, te is eljutottál a sajátodhoz, de arra kérlek, ha elsőre nem tudsz mindenre választ adni, pihentesd egy kicsit, majd térj vissza hozzá később. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetlap.blog.hu/api/trackback/id/tr1712394333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.