Jegyzetlap

Ilyet is lehet a mai technológiával

A Digitális Témahét eseménye

2017. április 09. - Juhász Anita

A Digitális Témahét a ma már nélkülözhetetlen informatikai készségek fejlesztéséről szól, amely során iskolák, partnercégek és egyéni oktatók rendeznek fiatalok számára érdekes, de mégis oktatói jellegű programokat. Mivel a blog célja elsősorban a tanulás élvezetessé tétele, számomra nagyon szimpatikus a Témahét szellemisége. A programokról bővebben a linkre kattintva lehet tájékozódni, míg a blogon az általam meglátogatott eseményekről lehet majd olvasni.

Engem lenyűgözött az a technológia, amit csütörtökön bemutattak az evosoftnál. Ez a cég a Siemens világvállalat része, s leginkább az ipari automatizálás-technika, a hajtástechnika, az elektromos autók, az orvostechnika, a vasúti és az energetikai automatizálás terén készítenek szoftvereket. És az, amit az orvostechnológia terén villantottak, attól úgy éreztem, igenis mi is tehetünk valamit a jobb világért.


Nem tudom, ki vett már részt CT-vizsgálaton. Erről annyit kell tudni, hogy a radiológiai dignosztika egyik ágáról van szó, amely során különféle elváltozásokat, betegségeket vizsgálnak és keresnek a páciensen. A viszonyításképpen megosztom veletek a saját tapasztalataimat: egy 20 percig tartó koponya CT-ről van szó, amely során végig mozdulatlannak kellett lenni, ugyanis a rendszer csak mozdulatlan állapotban képes megfelelő képet készíteni. 

A mai legmodernebb gép, amely az evosofthoz kapcsolódik, nagyjából 2, 5 perc alatt képes egy teljes alakos vizsgálatot elvégezni. Egy kis csalással ez majdnem tízszer gyorsabb teljesítmény, mint az én esetemben. A legfantasztikusabb azonban, hogy a mai technológiával az állandóan dobogó szívet is meg tudják vizsgálni. És mégis hogyan? Hiszen egy mozgó szervről van szó. Nos, a mérnökök megoldották: egy olyan gépet terveztek, amely képes elkészíteni az összes szükséges fotót a két szívdobbanás között eltelt idő alatt. 

Az általános iskolás csoport, akikkel együtt hallgattam ezeket a rövid bemutatókat, ekkora már eléggé elfáradt, ráadásul úgy vélem, a számukra akadtak érdekesebb programok is. Az első esetben egy PLC-rendszert figyelhettek meg, ami magyar nevén programozható logikai vezérlőt takar. Az evosoft esetében a rendszert többek között az autógyártásban használják. A rövid bemutató alkalmából megnézhettünk, hogyan működik kicsiben egy ilyen gyártósor, és mondanom sem kell, a gyerekek nagyon élvezték.

A következő szó szerinti állomásunk a 9 és 3/4-ik vágány volt, ahol a Roxfort Expressz gőzösét lecseréltük a az evosoft mai modern, wifivel ellátott és számítógéppel vezérelt vonatára. A kis boszorkányok és varázslók egy szimulátor segítségével irányíthatták a szerelvényt a King's Cross-ról egészen a roxmortsi állomásig. Biztos vagyok benne, hogy e bemutató miatt mindenki masiniszta szeretne lenni. 

A három említett szekció után már csupán a frissítők és az ajándékok maradtak hátra. Úgy tűnt, a csoport tagjait érdeklik az informatikával, a programozással és a mérnöki munkákkal kapcsolatos tevékenységek. Szerintem egy ilyen vállalat leginkább úgy tudja bevonzani magának a megfelelő munkaerőt, ha nyit a munkaerő-piac felé, és nem csupán ködös leírásokat, hanem valódi, kézzelfogható eredményeket ad. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetlap.blog.hu/api/trackback/id/tr2912411157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.