Jegyzetlap

Milyen szabályokat kell betartani a tanulás során?

A Jegyzetlap ars poetikája

2017. április 21. - Juhász Anita

Sok félreértés övezi a tanulással foglalkozó blogokat, hiszen a studyblr fogalma idehaza nem terjedt még el. Meg szeretném cáfolni, a törtető, teljesítménykényszeres véleményeket, ezért összefoglaltam 10 pontban a blogom céljait, hozzáállását. Ezek nem egetrengető dolgok, ugyanakkor valamiért mégsem ez az alap hozzáállás. Szeretném, ha az lenne. 

1. Azért tanulunk, mert fejlődni szeretnénk. Nem érdekel minket a szüleink és a tanáraink nyomása, nem a teljesítménykényszer ural minket.

2. Azért tanulunk, mert másoknak szeretnénk segíteni. Az általunk megszerzett tudásnak és tapasztalatnak a közösséget kell szolgálnia.

3. A tanulás egy örökké tartó folyamat. Nem ér véget az érettségivel vagy a diplomaszerzéssel. Végigkísér minket az egész életünkön.

4. A hátrányos helyzetű/mélyszegénységben élő/fogyatékkal rendelkező emberekért kötelességünk tenni. Ez megnyilvánulhat anyagi vagy szellemi segítségben egyaránt.

5. Segítséget kérni nem szégyen. Ha valamiben nem vagyunk járatosak vagy valamit egyszerűen nem értünk, mindig van, akire támaszkodhatunk.

6. Pénzt adni a tanulásért nem kiadás, hanem befektetés, amely idővel megtérül.

7. A tanulás módszertanában nincsenek mindenkire vonatkozó, örökérvényű szabályok. Támogatjuk az egyéni és innovatív megoldásokat.

8. Elítéljük a rossz eredmény esetén törtétő büntető magatartást.

9. Nem ítélkeztünk tanulatlan embertársaink felett. A tanultság, a műveltség és az intelligencia nem jogosít fel minket arra, hogy magasabb rendűeknek érezzük magunkat.

10. X időnyi tanulás X időnyi pihenést igényel. Az agyunk egy szivacs, amely jól kifacsarva semmit nem ér.

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetlap.blog.hu/api/trackback/id/tr7712439829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.