Jegyzetlap

Hogyan éljük túl a vizsgaidőszakot?

2017. május 10. - Juhász Anita

A vizsgaidőszak még a legrezignáltabb, legnyugodtabb emberből is őrjöngő állatot tud csinálni. A tananyag mennyisége, nehézsége, a tételek és a vizsgák sokasága megterhelő tud lenni, főleg ha még az oktatók is akarva-akaratlanul rátesznek egy lapáttal, mondjuk a rosszul meghirdetett vizsgaidőpontokkal, utólagos módosításokkal. A vizsgaidőszak kemény dió, de néhány okos trükkel könnyebbé tehető.

  • Készíts tervezetet

Személy szerint amikor belegondolok, hogy te jó ég, mennyi tanulnivaló vár rám, elszörnyedek és megijedek. Azt hiszem, ez egyszerűen nem fog sikerülni, egy lehetetlen vállalkozásról van szó. Aztán leülök tervezetet készíteni, feljegyzem a fontos időpontokat, a követelményeket, és beosztom, mit mikor fogok tanulni. A beosztásom mindig rugalmas és bármikor módosítható. E módon már nem csupán végtelen feladatok halmazát látom magam előtt, hanem igenis véghezvihető célokat. 

  • Tanulósarok/íróasztal előkészítése

Teljesen mindegy, milyen helyszínt választasz a tanuláshoz, a fontos, hogy azt mindig tartsd rendben. Nincs is annál rosszabb, mint amikor a szétpakolt cuccaid között próbálsz elférni, amikre ráadásul nincs is szükséged. Ezenkívül mindig legyen a közeledben valami innovaló, esetleg egy kis nasi, és máris jobb lesz a közérzeted.

  • Kisebb intervallumú tanulás kisebb szünetekkel

Nem hiszek abban, hogy a folyamatos, több órán tartó tanulás célravezető lehet. Az agyunkat a tanulás során folyamatosan leterheljük, viszont a frissentartásával már nem foglalkozunk. Éppen ezért ajánlom a Pomodoro-módszert, amiről itt írtam. 

  • Egyensúly

5 óra aktív tanulás 5 óra aktív kikapcsolódást igényel. Ez elsőre talán nagyon unortodoxnak hat, de én azt vallom, a szabadidős tevékenységek és a beütemezett lustaság inkább előremozdítja, mintsem hátráltatná a tanulást. A beütemezett lustaságról bővebben itt írtam, ami teljes mértékben a saját tapasztalataimon alapul.

  • Társasági élet

A vizsgaidőszak sokszor arra kényszerít, hogy bezárkózz arra az egy-másfél hónapra. Ne tedd, mert akkor folyamatosan a vizsgákon, a tanuláson fog pörögni az agyad, még akkor is, ha éppen pihensz, hiszen arra fogsz gondolni, hogy neki kéne állni tanulni. Legyen legalább egy ember az életedben, akinek panaszkodhatsz a vizsgákról, akinek elmondhatod a sikereidet és minden egyéb apró-cseprő gondodat. Ezáltal nem csak a lelked könnyebbül meg, de támogatást is kapsz,

A hétvége során tervezek elkészíteni nektek egy vizsgasegítő munkafüzetet, amelyben konkrét kérdésekkel, diagramokkal állíthatod össze a számodra legtökéletesebb tanulási stratégiát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetlap.blog.hu/api/trackback/id/tr8912495033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.