Jegyzetlap

Ha nem tudsz tanulni, itt vannak a megoldások!

2017. május 15. - Juhász Anita

A tanulás képességét ugyanúgy el kell sajátítani, mint minden mást. Sem járni, sem beszélni, sem főzni nem tudtunk születésünktől fogva, hanem ezek elsajátításához foglalkozásra és gyakorlásra van szükség. A tanulással is ez a helyzet, de erről az oktatási rendszerünk megfeledkezik, és egyenesen elvárja tőlünk, hogy birtokunkban legyen ez a képesség. Óvodában még játékosan próbálják nevelni a gyerekeket, de amint bekerülnek az iskolába, napi öt óra folyamatos fegyelmet és szabálybetartást kívánnak tőlük. Egyik nap még a felhőtlen játék, másnap már matematikai műveletek. Ez felfoghatatlan.

Pontosan ebben látom a problémát, hogy az óvoda és az iskola között nincsen átmenet, és ennek a lépcsőnek a hiánya később komolyabb tanulási nehézségekhez vezet, ami talán az egész életre meghatározó lehet. A mai világ olyan gyorsan változik, hogy szinte minden szakma megköveteli az aktív, folyamatos továbbképzést. És ha valaki gyermekkorában nem tanult meg tanulni, előbb vagy utóbb kénytelen lesz.

Tehát mi is a fő megoldandó helyzet? Az, hogy passzív módon tanulunk, és nem aktívan végezzük azt. Ez a gyakorlati oldala, a lelki oldala pedig egy ostoba hiedelem, ami azt állítja, hogy vannak "töris", "matekos", "reálos", "humán beállítottságú" emberek. Ezzel a hipotézissel még nem is lenne baj, de olyan dolgokat vezetnek le belőle, mint például egy "töris" sosem lesz képes matekot tanulni. Ez nem igaz. Tény, hogy nem lesz belőle Einstein, de az nem feltétlenül a "matekos" képességei hiányából fakad, hanem inkább a matekhoz való hozzáállásából.

Ebben a bejegyzésben tehát olyan egyszerű módszereket ajánlok, amelyekkel aktív tanulási stratégiát alakíthatsz majd ki, és ennek segítségével azt fogod észre venni, hogy nem is szenvedsz annyira a tanulás alatt.

  •  Felejtsd el az újraolvasást

Az újraolvasás a passzív tanulás oszlopos képviselője. Az első olvasás az, ami során körvonalazódik benned a tananyag, felfedezed az összefüggéseket, tehát kapsz egy átfogó képet. Az újraolvasás során már nem lesz meg az újdonság érzése, unni fogod, és azt fogod hinni, hogy már tudod az egészet

  •  Összefüggések

Az első elolvasás után fontos, hogy megtaláld az olvasott tananyag belüli összefüggéseket, de ezen kívül még lényegesebb, hogy az új ismeretet a már meglévő ismereteiddel kapcsold össze.

  •  Ellenőrző kérdések

Teljesen mindegy, hogy a saját kérdéseidet vagy éppen a tankönyvét használod. A kérdésekre mindig komplex, összetett módon válaszolj, ezzel tökéletes képet kaphatsz, mennyire sajátítottad el az új ismeretet. Nem baj, ha elsőre nem tudsz válaszolni, akkor legalább tudod, mely részre kell még egy kicsit rágyúrni.

  •  Szemléltetés

Bármilyen folyamatot lehet logikai úton ábrákkal, rajzokkal, grafikonokkal szemléltetni. Amikor egy ilyet készítesz, egyszerre ismételsz, értelmezel és újat tanulsz. Ezeknél a vizuális elemeknél ráadásul nincsen szabály, lehet egy egyszerű firka, de akár egy látványosabb ábra is.

  •  Feleltesd magad egy képzeletbeli gyerek előtt

Ha nem tudod egyszerűen elmagyarázni, nem is érted igazán. Ez a teljesen elkoptatott Einstein-idézet bár a sok ismétlés miatt szinte érvényét vesztette, de attól még igaz. Foglald össze a tananyagot három egyszerű pontban, és ezeket kifejtve mondd vissza a főbb állításokat. 

  •  Tanulókártyák, mnemotechnika

Ha sok a memorizálni való adat, vesd be a nehézágyút! A tanulókártyák nem csupán írott jellegűek lehetnek, nyugodtan rajzolj rá képeket, faragj hozzá vicces vagy éppen emlékezetes szókapcsolatokat. A szabály az, hogy nincsen szabály.

  •  Ismétlő periódusok

Sokan az ismétlést hosszú és unalmas fázisnak tekintik, ami szinte ugyanannyi időt emészt fel, mint a tananyag elsajátítása. Az aktív tanulási módszernél erről szó nincsen, ha újra, több alkalommal villámkérdések alapján felmondod a már megtanult infókat, a hatás garantált lesz. Vegyél magad elé egy papírt, és írj fel rá 10 kérdést, ami kapcsolódik az új tananyaghoz. Miután ezzel elkészültél, kérdésenként 30 másodpercet kapsz, hogy minél tömörebben, de lényegre törőbben kifejtsd a választ. Ezzel az intenzív ismétlési módszerrel már nagyon rövid idő alatt leellenőrizheted magad.

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetlap.blog.hu/api/trackback/id/tr7712505711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.