Jegyzetlap

SOS tippek esszéíráshoz

2017. május 19. - Juhász Anita

Ebben a bejegyzésben arról a helyzetről szeretnék írni, amikor mondjuk egy vizsga vagy éppen egy érettségi során esszét kell írni, azaz ott helyben kell feltalálni a spanyolviaszt, nincs alkalom forrást felkutatni, sőt a legtöbb ilyen esetben az esszé az elsajátított tudást méri, és nem célja a tudományos vita kialakítása. 

Az egyetemi szakomból adódóan rengeteg ilyet kellett már írnom, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben majd még többet kell, úgyhogy ez nekem is egy jó ismétlés. Lássuk. 

Egy vizsgahelyzet során adott x kérdés, amire y hosszúságú esszét kell írni. Akadnak olyan esetek, amelyeknél megválaszthatod, melyik kérdést szeretnéd kidolgozni. Ilyenkor alaposan gondolkodj el a lehetőségeken, soha ne azt válaszd, ami a legkönnyebb a számodra, mert a végén az mindig becsapós lesz. Válassz egy számodra teljesen érdektelent, és ebből hozd ki a maximumot. 

Az esszé során egy jó bevezető aranyat ér, ezért ne csupán térben és időben helyezd el a kifejtendő kérdést, de már itt vezesd be a téma számára releváns szakkifejezéseket, fogalmakat, illetve határozd meg a vizsgálati módszert. 

A megfelelő tömör és lényegre törő bekezdés megírása után érdemes egy kisebb vázlatot készíteni vagy fejben vagy írásban, amely során vázlatpontokban gyorsan megkonstruálod magadnak, miről is fogsz írni. Legyen legalább 4-5 ilyen pontod. 

A vázlat után jöhet az esszé fő része, az említett 4-5 pont kidolgozása. Az írás során mindig összefüggésekben és struktúrákban gondolkodj, mondataid logikailag koherensek, illetve mondatszerkesztés szempontjából letisztultak legyenek. Felejtsd el a ködösítést, a túlmagyarázást és a bullshitelést. Hidd el, nem fog bejönni. Az esszében mindig hivatkozz valakire. Nem kell szó szerint idézni (de ha tudsz, az nagyon szexi!), viszont a tudományos életben elengedhetetlen, hogy ismerd más tudósok álláspontjait a témához. 

Egy tudományos esszébe ne nagyon kerüljön saját vélemény, de saját tudományos gondolat igen. Legyen az egy megegyező vagy éppen egy cáfolat. A tanárok igenis díjazzák a szellemi munkát, nyugodtan gondold tovább a témát, de ha ezt megteszed, érvekkel támaszd alá az állításokat, vagy hozz fel ehhez kapcsolódóan más nézőpontokat. 

A befejezés már csak a lelked megnyugatására kell, 2-3 mondatban foglald össze a levont következtetéseket, esetleg vetítsd le, hogy az adott téma milyen változásokat hozott. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetlap.blog.hu/api/trackback/id/tr9312505765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.