Jegyzetlap

Bullet journal, tanulás, vizsgaidőszak...

2017. november 17. - Juhász Anita

my_post_2.jpg

Ebben a posztban már bemutattam nektek, miként használom a bujót az iskolával kapcsolatos dolgaimhoz. A mostani bejegyzésben pedig kicsit kiszélesíteném a horizontot: nem csak további ötleteket kaptok a régi poszthoz, de bemutatom, miként érdemes felhasználni a bujo felépítését a jobb jegyekért.

  • Külön szekció a tanulmányoknak

Még akkor is, ha a tanulmányok, a magánélet és a fejlődés sokszor egybefonódik, úgy vélem, fontos külön kezelni a dolgokat. Amikor minden borul, vagy éppen túlterheltek leszünk, semmi nem tud olyan jól segíteni, mint a teendők tisztánlátása. A külön szekció alkalmazása során ráadásul nem lesz gondod azzal sem, hogy nem találod, éppen melyik hónapban írtad fel az adott információt, egyszerűen minden iskolához kapcsolatos teendő és határidő ott lesz egy helyen.

  • A feladatok nyomonkövetése

Ugye nem csak én imádom a különböző projekt-nyomonkövetős appokat? Mivel még nem találtam meg a megfelelő appot, ezt is a bullet journalomban vezetem. Itt nem ütközöm bele a túl kevés/túl sok hely problémájába, a saját színkódolásom alapján dolgozhatok, és olyan mérföldköveket állíthatok be, amit csak szeretnék. Ezeket leginkább a beadandóknál használom, sőt ide írom fel a beadandókhoz tartozó vázlatpontokat is.

  • Jegyzetelj bujo-módra!

A teljes történelem tankönyvet ki kell jegyzetelned? Nos, sajnos előfordul, és szerintem ilyen helyzetekre érdemes bevetni a bujo-módszert. Első lépésként készíts egy indexet, ahová majd felkerülnek a különböző fejezetek. Ez okból kifolyólag érdemes megszámozni a lapokat is, hogy tudd, melyik fejezetet hányadik oldalon kell keresned. Mindenképpen használj jelmagyarázatot/legendát, hiszen a megfelelő jegyzetekhez elengedhetetlenek a rövidítések. Aztán még érdemes tematikus oldalakat is készíteni, amik tartalmazzák a fontos dátumokat, neveket, idegen szavakat, stb. Egyéb jegyzetelésről kapcsolatos tippekről itt és itt olvashatsz.

  • Időbeosztás és tanulóterv kialakítása

A megfelelő tanulóterv nélkül egyik nyomorult vizsgaidőszakot sem éltem volna túl. Eddig ezeket mindig egy külön lapon vezettem, de most elhatároztam, hogy nyitok csak a vizsgaidőszaknak egy külön bujót, és minden félévet ide fogok írni. Néhány év után biztosan érdekes statisztikákat és tapasztalatokat vonhatok majd le belőlük. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetlap.blog.hu/api/trackback/id/tr6513276721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.