Jegyzetlap

Nem számít a véleményed!

2017. december 20. - Juhász Anita

Azt hiszed, számít valamit a véleményed? Hát nem.

Azt hiszed, ér valamit a szavad? Hát nem.

Azt hiszed, véleményeddel befolyásolod a mikrokörnyezeted? Hát nem.

Azt hiszed, véleményvezér lehetsz? Hát nem.

Ezek olyan kérdések, amelyekre legszívesebben egy nagy IGEN-nel válaszoltam volna, de sajnos a világ nem így működik. Persze minden egyes felületen azt nyomatják, hogy: "kíváncsi vagyok a véleményedre, írd le!" vagy "befolyásolja ön is véleményével a műsort szavazat formájában", de vizsgáljuk csak meg ezeket a mondatokat. Egyik állítás sem akar téged meggyőzni arról, hogy mit gondolj, egyik állítás sem foglal állást valami mellett vagy valami ellen, egyik állítás sem akar eladni valamit. És igen, ez baj, mert ezek az állítások azt mondják, hogy már az érték, hogy van véleményed.

Ez az állítás nem mérlegeli, súlyozza a véleményeket. A témában jártas ember véleménye ugyanannyit ér, mint a témában nem jártas emberé. Matematikailag 1=1. Ez mennyire nem igaz! Egy orvos véleménye egy tünetcsoportról mindig fajsúlyosabb lesz (vagy kellene lennie), mint egy kuruzslóé. Az, hogy valakinek van véleménye valamiről, az nem indukálja magától értetődően, hogy igaza is van. A vélemény nem egyenlő az igazsággal.

Pontosan erről feledkeznek meg nagyon sokan. (Persze vegyük most ki azokat az eseteket, ahol egy párbeszéd elindítása a cél, hiszen ott a vélemény egyfajta vitaindítóként szolgál.) Ebben a bejegyzésben már leírtam, hogyan érdemes kezelni a kritikát, azonban a minap felmerült ez a jelenség is. Hiszen a "szerintem felesleges ezen dolgoznod, ez nem is hobbi" mondat semmilyen kritikát nem fogalmaz meg. Itt csak valaki véleménye található, de mégis ugyanúgy tud fájni, mint az összes hibát feltáró kritika. Tőlem naponta kérdezik meg vagy éppen tesznek megjegyzést, hogy miért tanulok esztétikát, és a legrosszabb, hogy az érvelő természetemmel még csak érvelni sem tudok, hiszen az illető nem vitázni akar, mert azért tenni kéne valamit, hanem kényelmesen megosztotta velem a véleményét.

Ha nem szeretnénk, hogy mélyen érintsenek minket az ilyen megjegyzések, az alábbi módon kezelhetjük: fel kell ismerni, hogy az illető a véleményével nem hozzáadni akar, hanem elvenni. Tudatosítani kell, hogy az illető az internetes troll szintjén áll, és tudatosítani kell, hogy a vélemény nem egyenlő az igazsággal. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetlap.blog.hu/api/trackback/id/tr213511393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.