Jegyzetlap

Felvételi kisokos

Csak nyugodtan!

2018. február 05. - Juhász Anita

Egy végzős számára az új év nem feltétlenül megnyugvással és tiszta lappal kezdődik, hanem sokkal inkább egy nagy adag parával. Februárban be kell adni az egyetemi jelentkezéseket, aztán jönnek az írásbeli és a szóbeli érettségik, esetleg nyelvvizsga. Mindez persze egy nagy adag stresszel jár, hiszen sokatok még február elején sem tudja eldönteni, hová adja be a jelentkezését, ráadásul a tanáraitoktól és a szüleitektől kapjátok a folyamatos nyomást. 

Ebben a bejegyzésben szeretnék néhány hasznos tippet adni, miként érdemes szakot választani, illetve ezt követően végigkalauzolni titeket a felvételi eljárás lépésein. Úgy tapasztaltam, hogy még a gyakorló tanárok is sokszor rossz információval látnak el titeket, vagy éppen nem látnak el titeket semmivel sem. Ugyanakkor nem célom magas lóról osztani az igét, inkább a saját tapasztalataimat szeretném megosztani veletek. 

Figyelem, ez egy hosszú poszt lesz. Nagyon.

Kezdjük egy kis önismerettel.

  • A döntésed NEM végleges.

Ezt a nem szót a lehető összes módon kiemeltem, mert ezt soha nem mondják neked el. Minden csapból az folyik, hogy 18 évesen kell döntened az egész életedről, de ez már nem igaz. A szüleink és nagyszüleink idejében így volt, de most a folyamatos változások korában már nem állja meg a helyét. Hány olyan középkorú embert látni, akit elbocsátottak az állásából, (mert eleve megszűnt a munkaköre) ezért kénytelen valami újat tanulni, tovább kell képeznie magát.  A világ borzasztóan gyorsan fejlődik, mire elvégzed az egyetemet lehet, olyan munkakörben találod magad, ami most még nem is létezik. Igen, ez sokak számára ijesztő lehet, de inkább próbáljuk meg más szemszögből nézni. A döntésed tehát nem végleges.

  • A pénz-kérdés

Semmiképp ne úgy válassz szakmát, hogy megnézed a mai munkaerő-piacot. Persze tény, hogy a nagy átlagban az informatikusok, az orvosok, a jogászok, a pénzügyi tapasztalattal rendelkezők alapjáraton többet keresnek, de ha ki nem állhatod ezeket a szakmákat, inkább ne foglalkozz velük, mert csak megkeseredett öregember/öregasszony lesz belőled. Egyáltalán nem állítom azt, hogy a pénz nem fontos, de pénzt nem csak a mára már elavulttá vált 8 órás munkakörben lehet szerezni. Ha tanárnak szeretnél menni, menj tanárnak, de nem feltétlenül kell gimnáziumban oktatnod; nyiss saját stúdiót, tarts online képzéseket, s ebben az esetben nem csak a hazai, de a külföldi piac is kinyílik előtted. Az internet korát éljük, nem a kőkorszakét.

  • Ki vagyok én?

Nos, soha nem mondtam, hogy ez egy könnyű poszt lesz... Úgy vélem, kiemelkedő teljesítményt akkor tudunk hosszútávon nyújtani, ha valami olyasmit csinálunk, amit szeretünk. Miután abbahagytam a banális okoskodást, próbáld meg a te életedre leszűkíteni ezt a kérdést: introvertált vagy-e vagy extrovertált?, szeretsz idegen emberekkel kommunikálni?, milyen a kézügyességed?, milyen a mozgáskultúrád? Számomra ez a személyiségteszt nagyon sokat segített a válaszok megtalálásában. 

Miután túl vagyunk a bemelegítésen, nézzük meg, miként érdemes utánajárni az adott szaknak.

  • Tanegységlisták és syllabusok

Mindenképp a lehető legkisebb egységre bontsd le, nem elég egyetemet és kart nézni, mindig a szakot vizsgáljuk. Mindenképp olvasd el a szak általános leírását a felvin és az egyetem honlapján. Az ezekből adódó első impulzusok nagyon fontosak, de sok esetben téves képet alakíthatnak ki, ezért érdemes meglesni a szak tanegységlistáját is. A tanegységlista egy olyan dokumentum, amely tartalmazza a szak összes elvégzendő tárgyának nevét, kódját és típusát (előadás vagy gyakorlat), a kredit értékét, valamint azt, hogy melyik félévben kell/lehet elvégezni azt. A My Comfort Zone For You vloggere, Eszter-Virág mondta azt, hogy számára mennyire meglepő volt, amiért a művészettörténet szak nem a műzeumpedagógiával, hanem a középkori oszlopfők bemagolásával kezdett. A tanegységlista alapos áttanulmányozása után pontos képet kaphatsz a szak felépítéséről, így nem érhet téged meglepetés. Ezeket a tanegységlistákat általában az egyetemi kar honlapján találod meg a BA képzés rubrikáján belül. 
A syllabus a legkisebb egység. Ebben a dokumentumban az adott tárgy felépítését, tematikáját és elvárását találod. Az illusztráció kedvéért linkelem a Tanszékem tavaszi féléves tárgyait. A legtöbb esetben a tanszékek honlapján érhető el.

  • Szakirány, specializáció, major, minor - mi a franc?

Ha azt hitted, hogy a szaknál kisebb dolog nincs, nos, tévedtél. Ez főleg a bölcsészkarra jellemző, de megtalálható a gazdasági karokon, de még a műszakiaknál is. A specializáció és a szakirány ugyanazt jelenti, és ezt leghamarabb az első év után kell kiválasztanod. Konkrét példával illusztrálva a magyar szakon jelenleg ezek a specializációk érhetőek el: észt, finn, finnugor, folkloriszta, irodalomtudomány, művelődéstudomány, nyelvmentor és ügyvitel. Ezek a specializációk segítenek elmélyíteni a tudásodat. Ne ijedj meg, nem kell most azonnal választanod, az alapozó képzések általában elég alaposan rávilágítanak a különböző területekre, s én is csak azért említettem meg őket, mert tudom, mennyire összezavaró tud lenni ez a sok idegen dolog.
A major-minor kérdés már sokkal specifikusabb, én csak a bölcsészkaron találkoztam ilyesmivel, de cáfoljatok meg, ha van máshol is. A major a főszakodat jelenti, a minor pedig a mellékszakodat. A BA képzés 180 kreditből tevődik össze, és a bölcsészek esetében 120 a főszakod, 50 a mellékszakod és 10 szabadon választható tanegység van. A minorok még a specializációnál is kisebb egységek, viszont még így is remek kiegészítése a tanulmányaidnak. Az én majorom a szabad bölcsészet esztétika specializációval, a minorom pedig a művelődéstudomány. Tudom, bonyolultnak hangzik, de ne essetek kétségbe, az első egy hónap után nagyon gyorsan belejöttök majd. 

  • Szakmai gyakorlat

Az esetek 99 százalékában mindenhol van szakmai gyakorlat, a kérdés csupán az, milyen hosszú. Vannak szakok, ahol egy teljes félévet kell eltöltened szakmai gyakorlattal, de van olyan, ahol csak 4 hetet. Mindenképp nézz utána, hogy a te esetedben melyikről van szó, mert hamarabb ott találod magad, mint hinnéd.

Ezek lennének azok a dolgok, amelyeknek mindenképp érdemes utánanézned. Vezesd az adatokat egy füzetben/táblázatban, és ez alapján dönts. Az internet a barátod, használd okosan!

Mi van akkor, ha semmi nem fogott meg? 

  • Nincs vége a világnak

Nem kell mindenkinek egyetemre mennie, sőt. El lehet végezni egy szuper OKJ-s képzést. Ki lehet menni külföldre nyelvet gyakorolni és dolgozni vagy itthon is maradhatsz, és különböző munkákban egyszerűsített foglalkoztatottként kipróbálhatod magad. Egy évet alatt, a gimnáziumból kiszakadva rengeteget tanulhat magáról az ember.

És ha már megvannak a választott szakok?

  • Irány a Felvi!

Az egyetemre való jelentkezés már csak a Felvi honlapján történik. Elsőnek regisztrálnod kell, majd emailben kapsz egy kódot, aminek segítségével hozzáférsz az e-felvételi rendszeréhez. Itt űrlapokat kell kitöltened a személyes adataidról, majd a megfelelő fülön felvinni a választott szakokat. Lehetőséged van többletpontok igénylésére, amelyek nyelvvizsgáért, tanulmányi- vagy sportverseny eredményéért járnak, és természetesen a hátrányos helyzetűekről sem feledkeznek meg. Ezt követően ki kell fizetned a felvételi eljárás díját, és nem marad más hátra, mint a hitelesítés, amit egy űrlap aláírása után postai úton vagy pedig az Ügyfélkapu által teheted meg. Mindennek a határideje február 15. Ne aggódj amiatt, hogy több helyen olyan dokumentumokra hivatkoznak, ami még nincs neked. Ezzel ők is tisztában vannak, ezért magától értetődően lehetőség van ezeknek a dokumentumoknak a későbbi pótlására.

Azt hiszem, ennyi lenne ez a hosszú bejegyzés. Remélem, sikerült mindent lefednem. Ha valami nem világos vagy további kérdésed lenne, mindenképp tedd fel a kommentmezőben!

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot. Tanuljunk együtt nevűt.! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetlap.blog.hu/api/trackback/id/tr7713635814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.