Jegyzetlap

Kiégés, útkeresés, alkotói fal

Mi van veled, Anita?

2018. február 20. - Juhász Anita

Biztosan észrevettétek a mostani inaktivitásomat. Az utóbbi időben összevissza akadoznak a posztok, nincs rendszeresség és még csak nem is kommunikálok veletek rendesen. Közben meg kijött tőlem egy letölthető munkafüzet és megjelent a blog tanácsadói felülete is. Ez a két nagyobb dolog egyáltalán nem vette el az időt a posztoktól, sokkal inkább azért dolgoztam velük, hogy enyhítsem a bűntudatomat. 

Ebben a személyes posztban egy olyan problémával szeretnék foglalkozni, ami mindenkit érint, csak éppen más körülmények között. A témám a kiégés, az útkeresés és az alkotói fal.

Az utóbbi időben elveszítettem kicsit a motivációmat. Ez az állapot nagyjából az újév környékén jelent meg, s az okát is tudom. A 2017-es év elején még küzdöttem a pánikbetegséggel, és az azt következő néhány hónap azzal telt, hogy szép lassan visszarázódtam a normális életbe. Az év végefelé már tudtam, hogy minden rendben van velem, s a következő évben már jöhet a valódi munka. Anno a legnagyobb szorongásom közepette áhítatosan vártam ezt a pillanatot, ám mikor végre eljött, nem tudtam élni a helyzettel.

Úgy éreztem, elbuktam, és mintha kezdtem volna visszaesni a körforgásba: pillanatnyi bizonytalanság -> nem dolgozom -> bűntudat önmagam felé -> a bűntudat szorongást generál -> a szorongás megakadályoz a munkában, és az egész kezdődik elölről. Jelenleg még nem találtam meg az utat ebből, de azt már felismertem, hogy ugyanazokkal a módszerekkel próbálkoztam, mint régebben.

A motiválatlanságot még az is tetőzte, hogy nem tudom, milyen irányba vigyem tovább a blogot. Határozottan nem fogok bezárni, mert még mindig majdnem 1 év és több mint 100 poszt után is rengeteg mondanivalóm van. Egyszerűen csak nem tudom, milyen formátumban lenne a legcélravezetőbb átadnom az üzenetemet, és segíteni nektek.

Segítsetek kicsit! Milyen tartalmakat szeretnétek? Kérlek, osszátok meg velem vagy a blog vagy pedig a Facebook kommentmezejében! 

1. Gyakorlati, hasznos tippeket, mint ezek:
Hogyan jegyzeteljünk hatékonyan?
Hogyan kell tankönyvből jegyzetelni?
Mindmap, a tanulás ütőkártyája

2. Elmélkedős, lelkizős posztokat:
Humán vs. reál
Tegnap rossz jegyet kaptam
Nem kell könyvet olvasnod a metrón

3. Interjúkat:
"Kell ehhez egy olyan érettségi szint, ami ösztönöz a tanulásra"

4. Kreatív időbeosztást, bullet journalt

5. Podcastokat

Az útkeresésem jelenleg a "szeretnék valamit csinálni, de nem tudom, hogy mit" fázisban tart. Egy kreatív ember számára szerintem ez a legrosszabb dolog; amikor befejezte az egyik munkáját, pihent, és túlcsordul benne a kreatív energia, de nem tudja pontosan, milyen formában öntse rá ezt az emberekre. Ilyen helyzetben mindannyian (és nem csak a kreatív emberek) ugyanazt csináljuk: önfejlesztő könyveket veszünk, belelesünk néhány ilyesmi YT videóba, felkeressük a Pinterestet. 

A jelenlegi hangulatomon nem segít az sem, hogy egyszer teljesen rendben érzem magam, másszor pedig imposztorként viszonyulok önmagamhoz, akit bármikor leleplezhetnek.Talán éppen ezért van tele ez a blogbejegyzés a régebbi írásaimmal, mert ezekre véletlenül nagyon büszke vagyok. Kell a tudatalatti megerősítés, na! 

Szóval jelenleg ez van velem. A következő lépésben kötelezni fogom magam a munkára, illetve a munkarutinom kiépítésére. A munkarutin engem mindig segített, hiszen az agyam idővel alapvetően tudta, mikor milyen feladatra kell felkészülni. A munka pedig segít újra visszaszerezni az életkedvem és a flow élményemet. 

Nem merem most megígérni nektek, hogy ettől a perctől kezdve minden visszaáll a normális kerékvágásba, mert jelenleg keresem a helyem, annak módját és hogyanját. Illetve azt sem ígérem meg, hogy nem fognak megváltozni a dolgok, mert számomra a változás és a paradigmaváltás mindig is a probléma megoldásának módja volt.

Szóval igyekezni fogok, ti pedig írjátok meg nekem, milyen tartalmat szeretnétek és milyen formában :)

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot. Tanuljunk együtt nevűt.! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetlap.blog.hu/api/trackback/id/tr5513683382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.