Jegyzetlap

Az egyik legütősebb tanulási technika!

2018. március 20. - Juhász Anita

my_post_1_1.jpg

Még akkor is, ha csak a semmitmondó "használj szövegkiemelőt" tanulási tippeket olvasgatjuk, az ismétlés fontossága ott is szembejön. Ebben a posztban bemutatom, miként érdemes használni az ismétlésben rejlő lehetőséget. 

Mindannyian kerültünk már abba a helyzetbe, hogy nagyobb mennyiségű tananyagot gyorsan tanultunk meg. A cél az volt, hogy a dolgozat/vizsga meglegyen, és nem számított, ha másnapra mindent elfelejtünk. Vannak ilyen helyzetek, és úgy vélem, nem is kell minden vackot az örökkévalóságig őriznünk az agyunkban. Ugyanakkor vannak olyan dolgok, amik fontosak számunkra, amiket úgy szeretnénk megtanulni, hogy sokáig velünk legyenek. Erre a legjobb módszer a szakaszos ismétlés technikája.

A szakasos ismétlés a felejtési görbe és a szakaszos ismétlési hatáson alapul. Az ismétlési hatás lényege, hogy hamarabb visszaemlékszünk azokra a dolgokra, amelyeket hosszabb idő alatt, pár ismétlés segítségével tanultunk meg, mint azokra, amelyeket rövidebb idő alatt, de magasabb ismétlési számmal.

A technika az alábbi módon működik: van öt különböző "doboz". Az első dobozba azok a fogalmak kerülnek, amiket napi szinten át akarsz ismételni, a következő doboz a minden második nap kategóriája, a harmadiké a heti egyszer, a negyedik a minden második héten, az utolsó pedig a dolgozat/vizsga előtt. A fogalmakat aztán sorban pakolgatjuk át egyik dobozból a másikba, ám ha elfelejtetted az adott fogalmat, akkor automatikusan visszakerül az első dobozba, és nem számít, a folyamat melyik részén tartottál. 

Persze nem kötelező a fenti időintervallumokat alkalmazni, néha én is változtatok, mert például a szótanulás során a két napot kevésnek, az egy hetet meg soknak érzem. Ez a módszer használható analóg módon is, de én a kedvenc tanulókártyás szoftveremet szeretném nektek javasolni, ami eleve tartalmazza a szakaszos ismétlést is. 

Az Anki segítségével különböző tanulókártya-csomagokat hozhatsz létre, és a program a visszajelzéseid alapján segít neked rangsorolni a fogalmakat. Tudtad az adott fogalmat? Könnyen eszedbe jutott? Ha minden alkalommal végigmész a sorra kerülő dobozokon, sokkal eredményesebben sajátíthatod el a tanultakat. 

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot. Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetlap.blog.hu/api/trackback/id/tr7013752076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.