Jegyzetlap

Készségek, amik jól jöhetnek #1

A szövegírás

2018. április 03. - Juhász Anita

myguide.jpg

Sokan vagytok, akik pályaválasztás előtt álltok, ebből adódóan sok kérdést kapok arról, milyen irányba érdemes elindulni a mai világban. Ugyanakkor nem szeretek ezekre a kérdésekre választ adni, mert én nem ismerem ezeket a válaszokat, nem ismerem a kérdezőt, ráadásul a világunk gyorsan változik. A mai algoritmus holnapra már régi lesz. Úgy vélem, az a leghasznosabb, ha különböző készséggel vértezzük fel magunkat. Ebben a posztsorozatban olyan készségekről írok, amelyek még ma, de remélhetőleg pár év múlva is jól jönnek majd.

  • Szövegíró

A szövegírás határozottan nem egyenlő az írással. Egy szövegíró nem lehet író, míg nincs megfelelő érzelmi hozzáállása és víziója. Egy író pedig nem lehet szövegíró, míg meg nem tanulja, hogyan kell olyan témákról írni, amiket nem kedvel. Az egyik nagyon nem következik a másikból. De mit is csinál egy szövegíró? A szövegíró tartalmat gyárt. Mivel manapság elengedhetetlen az online jelenlét, a cégek kezdik (még mindig csak kezdik, lol) belátni, hogy sokkal egyszerűbb úgy vásárlókat szerezni, ha különböző posztokat osztanak meg a felületükön. Ebből adódóan közelebb kerülhetnek az olvasókhoz, elkötelezettebb vásárlói közösséget alakíthatnak ki, ráadásul a posztokkal megnyerhetik az olvasók bizalmát, mert professzionálisnak fognak tűnni az adott témában.

Szóval, ki a jó szövegíró? Képzeld el, hogy egy olyan témáról kell írnod, ami vagy nagyon távol áll tőled vagy nem kedveled, esetleg mindkettő. A példának okáért legyen ez most a kertészkedés. Bejön egy megbízás, hogy írj egy posztot a vegyszermentes kertészkedésről. A témában egyáltalán nem vagy jártas, de neked egy könnyen fogyasztható, szórakoztató, és mégis tanulságos posztot kell erről írnod. Miután utánanéztél a megfelelő információknak, a tudásodat és a benyomásaidat írott formába kell foglalnod, megfelelő címet kell választanod, és jó képeket kell keresned hozzá. A poszt akkor sikeres, ha egy profi és egy laikus kertész is talál benne valamilyen értéket saját maga számára.

Ez elsőre elég egyszerűnek tűnik, de azt hiszem, mindannyian ismerjük az idegesítően villogó kurzor jelenséget.

Mindezek mellett a jó szövegíró nem lehet túl rámenős, hiszen nem pr cikkeket kell írnia. Elengedhetetlen, hogy gyorsan és pontosan dolgozzon, értsen legalább angolul, mert nagyon sok minden csak külföldi forrásból érhető el. 

Mivel nem igazán tudok jó minőségű magyar nyelvű kurzust a szövegírásról, az ösvényt magunknak kell kitaposni. A legegyszerűbb, ha először saját magadnak építesz referenciát, mint például indítasz egy blogot. Ha már van egy olvasóközönséged, sokkal egyszerűbb lesz az állandó tartalomgyártás, mert egyfelől motivál, másfelől viszont tudni fogod, milyen irányba indulj tovább. Ha a blogos módszert nem érzed neked valónak, keress meg néhány embert, hogy szívesen írnál nekik posztokat referencia gyanánt, vagy pedig pályázz meg egy szövegírói munkakört.

Persze mindehhez elengedhetetlen, hogy bizonyos szinten tisztában legyél az írással. Az írás nagyon is tanulható, csupán rengeteg idő és gyakorlás kell hozzá. 

Ti mit gondoltok a szövegírásról, illetve ha járatosak vagytok egy kicsit benne, hogyan gyakoroltok? Ismertek esetleg jó minőségű, magyar nyelvű tartalmakat a szövegírásól? Írjátok meg kommentben!

lletve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot. Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetlap.blog.hu/api/trackback/id/tr2513804190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.