Jegyzetlap

Sziget Fesztivál - mi van a koncerteken túl? - cirkuszi előadások

2018. július 10. - Juhász Anita

sziget2018_logo.jpg

A fesztiválozás egy életérzés, egy hangulat, ami lehetővé teszi, hogy arra a néhány napra a fesztivál területe egy elérhetetlen kis sziget legyen, egyfajta safe space. Nincs ezzel semmi baj, ha a megfelelő módon helyén kezeljük a dolgot: az embereknek néha egymás között is jogosan szüksége van a safe space-re, és ha nem toljuk túl, még jól is elsülhet. Nem kell hiperérzékenységet feltételezni, hanem egyfajta mentális, fizikai és lelki gőzkieresztésre gondolok -, de erről majd egy későbbi posztban fogok írni. 

Ha elszakadunk a "fesztiválozás csak a részegségről és az őrült bulizásról szól" sztereotípiájától, mi marad? Koncerteket, színházat, táncot, workshopot, beszélgetést élvező emberek, akik mint a kultúra fogyasztói lépnek fel. Ebben a bejegyzés(sorozat)ban néhány olyan érdekes programot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, ami a koncertek által generált sajtóvisszhang mellett kicsit a háttérbe szorul. Kezdjük a különböző cirkuszi előadásokkal.

sziget17_majork-7472.jpg

Magyarországon a cirkuszi műfaj még mindig negatív töltettel bír, ami nem csoda, hiszen van egy rakat rossz környezetben bemutatott zugelőadásunk, ami kimerül a kultúranélküliségben, ráadásul még az állatokat is borzalmas körülmények között tartják. De a cirkusznak nem kell kimerülnie az idegesítő bohócokban, lehet több annál. Ezen a blogon már írtam is egy ilyenről, a Recirquel Újcirkusz Társulat szervezésében, ami itt olvasható.

A honlapot böngészve öt különböző programra lettem nagyon kíváncsi:  Wired Aerial Theatre: As The World Tipped, ACE-K, Afrique En Cirque, Tűzfészek Társulat: Victorian tales, Baross Imre Artistaképző / Samuel Tétreault: Rengeteg.

_css-2969.jpg

A Wired Aerial Theatre több mint cirkusz. Lélegzetelállító mutatványok interpretációi segítségével próbálnak elmondani valami komolyat rólunk, emberekről, az emberiségről. Az As The World Tripped című előadásukban a szereplők veszélyes kimenetelű természeti katasztrófákkal küzdenek meg különböző légben véghezvitt manőverek, filmes és színházi trükkök és vizuális, illetve zenei effektek segítségével. ACE-K japán művész különleges zsonglőrtrükkökkel kápráztatja majd el a közönséget, ötvözve mindezt a balett és az akrobatika segítségével. Az ő előadásában igazi japán különlegességet láthatunk. Az Afrique En Cirque társulat Afrikára jellemző színes és eleven előadással érkezik, amelyet megfűszereztek az észak-amerikai kortárs cirkuszi elemekkel is. Az élőzene még feszültebbé és látványosabbá teszi az ámulatba ejtő mutatványokat. A Tűzfészek Társulat igazi steampunk hangulatot tervez a színpadra csempészni. Nem maradhatnak el a füstös jelenetek, a mágiára hajazó elemek és a tűzmutatványok sem. Végül pedig a Baross Imre Artistaképző növendékeit szeretném mindenképp megnézni, akik improvizációs mutatványok keretein belül tárják a nézők elé a művészetüket.

Titeket melyik előadás érdekelne a legjobban? Egyáltalán hogyan álltok a modern cirkuszhoz?

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetlap.blog.hu/api/trackback/id/tr9214105569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.