Jegyzetlap

Bullet journal, az alkotás kapuja

2018. augusztus 05. - Juhász Anita

105.jpg

Úgy vettem észre, hogy a bullet journal használók számára ez a füzetke már nem csupán egy kis füzetként funkcionál, hanem valamiféle kincsként, egyfajta kikapcsolódásként és emlékőrzőként. Szerintem ez fontos dolog, mert az emberek manapság nem alkotnak semmit sem. Talán leginkább azért, mert azt tanultuk, hogy csak az alkothat, akinek konkrét víziója és megfelelő technikai képesítése van. Azt viszont nem mondják, hogy ez abban az esetben igaz, ha a művész műalkotást akar létrehozni - valami komolyat, valamit az utókornak. Ha csak a magunk szórakoztatására, kikapcsolódás céljából szeretnénk alkotni, dobjuk a sarokba a maximalizmust!

A bullet journal közösségben sok ügyeskezű embert találni, és egyre több lesz. Hála a közösségi média felületeinek, bárki megoszthatja és inspirálhatja a másikat, aminek egy pozitív dolognak kéne lennie, nem pedig feszültségkeltőnek. Teljesen érthető, hogy a sok szemet kápráztató füzet mellett valaki "kevesebbnek" érzi a füzetét, hiszen még itt is jelen van az összehasonlítás, ahol nem kéne. A bullet journalt saját magunkért vezetjük, és kész.

De mivel lenne érdemes kezdeni, ha valaki kicsit csinosítgatni szeretné a füzetét, esetleg belevetni magát az alkotásba? 

Skillshare egy nagyon király webhely, ahol több ezer kurzust érhetsz el és tanulhatsz meg. Van itt mindenféle: tech, kreatív, életstílus, amelyek garantálják a mindennapos fejlődést, a tanulást és a szórakozást egyaránt. Én nem tudom megunni! A Skillshare nem árul zsákbamacskát; az első hónapban ingyenes Prémium Tagságot biztosít minden új regisztrálónak.

A kalligráfiának rengeteg különböző válfaja létezik, ami nem csak a betűtípusra vonatkozik. Kalligrafikus hatást el lehet írni ecsetfilccel, vízfestékkel, tintával, speciális tollakkal, de akár még tollal-ceruzával is, ha ismerjük a dolog trükkjét. A linkre kattintva eljuthattok egy az alapokat bemutató kurzusra, amit mindenképp érdemes meglesni, ha érdekel titeket a kalligráfia. Sokáig én is kételkedtem, hogy vajon elviselhető eredménnyel megtanulható-e, de azt kell mondjam, kellő gyakorlással még egy nagyon rondán író balkezesnek is sikerült. Akkor nektek miért ne?

A virágok és egyéb növények rajzolásánál kevés látványos és egyszerűbb dolog létezik a bullet journalban. Ez a kurzus a szívem csücske, Peggy megfelelő szakértelemmel, illetve lelkesedéssel tanítja meg a nézőt, miként kell ilyen szépségeket rajzolni. Ezt a kurzust több mint egy éve végeztem el, és mondhatom, nem csak a növények, de minden más rajzolásában is sokkal magabiztosabb lettem. 

Doodle = apró rajzok, amik leginkább egy skeccre hajaznak, egyszerű őket elkészíteni, és jól is mutatnak. Valami ehhez hasonló lenne a saját definícióm, de a linkelt kurzus pontosabb képet adhat. A kurzus készítője, Yasmina kellő bájjal mutatja be, miként érdemes szabadjára engednünk a fantáziánkat, és csak a saját magunk szórakoztatására, mindenfajta stressz nélkül vezetni a kezünket. A kurzus ebben segít. 

A legtöbb bullet journal füzet nem kedveli a vízfestéket, hiszen vizes állaga miatt vastag lapra van szüksége (300g), amivel a legtöbb füzet nem rendelkezik. De lehet alternatív megoldásokkal kísérletezni, mint például vízfestékre szánt papírt beragasztani, stb. Ez a kurzus kimondottan a virágokat festését mutatja be, a nulladik lépéstől vezet végig, miként érdemes egy virágot megfesteni. Az eredmény egy kis gyakorlással igen látványos lehet, vágjatok hát bele!

Nektek melyik médium a kedvencetek? Írjátok meg kommentben!

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.png

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetlap.blog.hu/api/trackback/id/tr5114161861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.