Jegyzetlap

Az oximoron: az előregyártott bullet journal

2018. november 06. - Juhász Anita

stil-734841-unsplash.jpg

Sokat gondolkodtam azon, vajon milyen módon kéne megírnom ezt a posztot. Nagyjából két módszer volt előttem: vagy nagy ködösítéseken keresztül fogalmazok meg valami nehezen megfogható, idealisztikus gondolatot vagy ismertetem a konkrét tényeket (eltekintve akár a negatív reklám fogalmától) és ezeket felhasználva vizsgálom meg a problémát. Az utóbbit választottam.

De mi is történt?

Viszkok Fruzsi a Rossmann együttműködésében piacra dobott egy Viszkok Fruzsi Naptár Bullet Journal nevű terméket. Fruzsi a kis- és fiatalkorúak körében népszerű, az influencer és vlogger életben sikeres, és a csatornáját elnézve több közös projektje is volt a Rossmannal, ráadásul aktív bullet journal használó. Ezekből adódóan nem volt nehéz összeadni a kettőt kettővel, és várható volt, hogy előbb utóbb a polcokra fog kerülni egy Fruzsi által fémjelezett határidőnapló. Sok külföldi sikeres blogger, vlogger járja be ezt az utat, és vannak köztük tényleg minőségi munkák is. (Legjobb magyar példa Farkas Via ingyenesen letölthető inspirációs naplója.) De itt nem egészen ez történt. Fruzsi nem egy saját ínyére és életszemléletére kialakított határidőnaplót vagy tervezőt (planner) hozott létre, hanem egy "bullet journal"-t. Pontosítok: egy előregyártott bullet journalt készített. Fruzsi az egyik bullet journalos Facebook-csoportban nyilvánosan megosztott egy termékről készült videót, ezért azt hiszem, nem kerülök bajba, ha ezt most linkelem, katt ide. 

A bullet journal-boom

Mondanom sem kell, a csoportban többen hangot adtunk nemtetszésünknek. Ryder Caroll, a bullet journal atyja azért hozta létre ezt a módszert, mert ADD-vel küzdve (figyelemhiányos zavar) úgy érezte, nem tudja meghozni a fontos döntéseket az életében, legalább is nem úgy, ahogy ő szeretné. A módszer az individualitáson, a személyes célokon és a miérteken alapul. A bujo nem csak határidőnapló és tervező, hanem arra is képes, hogy mélyebb összefüggéseket is a felszínre hozza, hiszen egy komplex célt csak akkor lehet elérni, ha helyén kezeljük a saját motivációinkat és energiaforrásainkat. Mindehhez nem kell más, mint egy darab toll és egy füzet. Semmi több, színtiszta minimalizmus. 

A bullet journal-jelenség aztán életre kell és továbbfejlődött. Ha most Facebookon, Pinteresten vagy Instagramon rákeresel a bullet journalra, leginkább egy fajta bujót találsz majd: a művészi jellegűt. Ezzel az égvilágon semmi baj nincsen. Én is igénylem azt, hogy bizonyos lapok esztétikai éményt nyújtsanak számomra mind elkészítésben, mind a használat során, hiszen nem csak inspirál, de az alkotás során flow-élménybe kerülök és kellemesen ellazul az agyam. Nem meglepő azonban, hogy csupán ezek a művészi jellegű füzetek terjedtek el a közösségi médiában, aminek csupán egyetlen egy oka van: maga a közösségi média. Ezek a felületek megkövetelik a tartalomgyártóktól, hogy esztétikailag kielégítő képeket töltsenek fel, és a befotózás ne félig árnyékos, elolvashatatlan írású eredmény legyen. 

Ebből a részben felszínességből és a művészi vénából adódóan oda jutottunk, hogy elterjedt a kalligráfia és a doodle-rajzolás, olyan márkák kerültek be a köztudatba, akik elérhető áron árulnak jó minőségű művészeti termékeket, de a bullet journal-boom előtt nem voltak széles körben ismertek, csak az alkotók között. 

A bullet journal azonban ennél jóval több

Vagy negatívan megfogalmazva: művészileg jóval kevesebb. A bullet journal nem alkotói folyamat. Aki ezzel tisztában van, és mégis úgy dönt, használ színes-szagos illusztrációkat és kiegészítő elemeket, annak szíve joga, és minden bizonnyal azért követi ezt a módszert, mert ez vált be számára mind lelkileg, mind mentálisan, mind produktivitás terén. Ez egy döntés, amit tiszteletben kell tartani. A probléma nem a művészi bujók megléte, hanem a művészi bujók monopolhelyzetbe jutása, azaz a közösségi médiában már csak a szépen dekorált bullet journalt ismerik el bullet journalnak. A Fruzsihoz hasonló nagy befolyásoló erővel rendelkezők esetében úgy vélem, felelősséget kell vállalni, főleg egy kis- vagy fiatalkorú esetében. A bullet journal egy személyre szabott megoldókulcs, ebből adódóan nem okozhat meglepetést az az állítás, hogy az előregyártott bullet journal egy oximoron. 

Anno személy szerint én azért tértem át a bullet journal használatára, mert utáltam a behatároltság érzését. Az előregyártott lapok nem adtak elegendő szabadságot a terveim, a teendőim, a gondolataim és az érzéseim leírásához, mert mindig egy hideg sablont kellet követnem. Ezzel szemben a bujo flexibilis, semmilyen határt nem kell betartanom, bármit leírhatok benne bárhogyan. Úgy vélem, az előregyártott bullet journalnál a bullet journal lényege és lelke veszik el, és minősül vissza. 

Az etikusság kérdése

Nem könnyű erről írnom, de muszáj. Lehet, nem tudtad, de a bullet journal egy levédett márkanév, azaz semmilyen offline vagy online nem forgalmazható a tulajdonjoggal rendelkező, Ryder Caroll beleegyezése nélkül, ami járulékköteles. A csoportban többen is próbáltunk utánajárni, vajon valaki fizetett-e a név használati jogáért, én még a Rossmann-nak is írtam emailt, ám eddig nem kaptunk választ. Annyi azonban tény, hogy Fruzsi csatornájáról eltűnt a termékmegjelenéssel kapcsolatos videó. A másik probléma a termékkel kapcsolatban, hogy az Pinteresten és Instagramon elterjedt layout és log változatokat tartalmaz, akár szinte teljesen másolva az ott található tartalmakat. Tény, hogy az ennyire virális jelenséget nagyon nehéz az eredeti alkotóhoz visszanyomozni, és ezért megengedett a közösségi médiában ezek reprodukálása a forrás megjelenése nélkül, azonban úgy vélem, egy piacra kerülő, azaz profitot termelő terméknél ez megengedhetetlen. Még ha jogilag kijátszható, etika szempontból nagyon nem oké más szellemi tulajdonával visszaélni. 

További problémafelvetés: #nofilterbujo

Úgy vélem, tudatosabbnak kell lennünk a bullet journallal kapcsolatban, vagy legalább induljon meg egy párbeszéd a bujo lelki vonzatát illetően. A következőkben írni fogok arról, hogy a bullet journal miként segített kimászni a klinikai depressziómból, és az @anita_happyproductivity felületen posztolni fogok olyan oldalakat a saját bujómból, ami minden dekorációtól mentes, csak puszta hasznosságot szolgál. Mi, bullet journal használók felelősséggel tartozunk az új társaink iránt, akiket majd szétvet a frusztráció a da Vinci-féle alkotások láttán. A #nofilterbujo használatával megtalálhatjátok majd ezeket a képeket Instagramon, és szeretném, ha minél többen csatlakoznátok, hogy megmutassuk a bullet journal lelkét. Talán túl idealisztikusnak hangzik, de hajrá!

(u.i.: ebben a bejegyzésben nem támadom Fruzsi jellemét vagy az értékeit, csupán a terméket.)

Őszre hangolódva: kurzusajánló

heath-vester-532850-unsplash.jpg

Ha lehet hinni az időjárásnak, már csak erre a hétre mondanak 25 fok feletti hőmérsékletet. Mivel a kedvenc évszakom az ősz, alig várom a színes faleveleket, a meleg pulóvereket és italokat, az őszi városban való járkálást, a sok-sok fotózást. Addig is nem maradt más hátra, mint a hangolódás a legjobb évszakra, ezért kiválasztottam néhány online kurzust, ami garantáltan meghozza a hangulatot. 

Skillshare egy nagyon király webhely, ahol több ezer kurzust érhetsz el és tanulhatsz meg. Van itt mindenféle: tech, kreatív, életstílus, amelyek garantálják a mindennapos fejlődést, a tanulást és a szórakozást egyaránt. Én nem tudom megunni! A Skillshare nem árul zsákbamacskát; az első hónapban ingyenes Prémium Tagságot biztosít minden új regisztrálónak.

alex-geerts-424409-unsplash_2.jpg

Szeretek apró illusztrációkat készíteni a bullet journalomba. Nem csak jól néznek ki, de a szép dekoráció miatt produktívabbnak is érzem magam, ráadásul az alkotás kellemesen ellazít. Úgyhogy mivel érdekes médiumnak tartom a vízfestéket, szívesen kísérletezgetek vele. Ez a kurzus őszi témákat fog veled együtt elkészíteni, mint például egyszerű tájképet, mezőket, helyeket, csillagos eget Ha szerettek ilyennel kikapcsolni, lessétek meg a kurzust.

Régebben rengeteget fotóztam a lehető legkülönfélébb helyzetekben. Újra fel szeretném frissíteni az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat, elővenni Alexandert, a DSLR kamerámat, és csak járni a várost. Szerencsémre Budapesten sok fotózható dolog van. Ha pedig az utómunkára kerül a sor, számomra az Adobe Lightroom az egyik legjobb szoftwer. Ez a kurzus megmutatja, miként érdemes a problémás fotókat fejleszteni, hogyan lesznek a képeink kitűnőnek kevés fénynél, miként érdemes a színekkel és a tükröződésekkel bánni. Alig várom, hogy belevessem magam!

alisa-anton-393305-unsplash.jpg

Még egy festéssel kapcsolatos kurzus, de ha bögréket és teákat fest, hogyan hagyhatnám ki? Ha fel szeretnéd dobni a bullet journalodat néhány nagyon mutatós alkotással, ez a kurzus remek kiindulási pont lehet. Bemutatja, milyen a gouache technika, miként érdemes használni, mire kell figyelni, illetve tippeket ad a színezéssel és a mintákkal kapcsolatban is.

A workshop 3 különböző SkillShare kurzus segítségével öleli fel a tartalmat. Manapság az internetes jelenlétnek nagy súlya van, ezért nem mindegy, mi kerül ki rólunk az internetre, illetve milyen munkát adunk ki a kezeink közül. Ha a szeptemberi újévben megfogadtak, jobb tartalmakat fogsz gyártani, ez a workshop remek kiinduló alap lehet, hiszen szóba kerül az seo, a filmezés és a minőségi, de virális tartalom jellemzői is.

mariana-medvedeva-461653-unsplash.jpg

Egy jó croissant-nal nem lehet mellélőni. Már régóta szeretnék egyet sütni, mert egyrészt nincs jobb, mint egy forró, ropogós, friss finomság, másrészt érdekel, vajon képes lennék-e rá, ugyanis a sütés-főzés nem kimondottan az én műfajom. Azt várom ettől a kurzustól, hogy majd valódi lépésről lépésre folyamatokat mutat be, és végre megsüthetem életem első valódi croisant-ját!

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

Életem meghatározó változtatásai

loverna-journey-1053456-unsplash_1.jpg

Még csak/már 23 éves vagyok, de a tinédzserkornak és az egyetemista életnek köszönhetően sokat fejlődtem, és sok jellembeli válságon kellett átesnem. Azt hiszem, ez minden korombelivel így van, és feltételezem, a 20-as éveim további része is tele lesz kihívással. Ebben a bejegyzésben arról szeretnék írni, mely változtatások váltak be számomra leginkább.

 • Kapcsolataim az emberekkel

Introvertált lévén sok problémám adódott az emberi kapcsolatokkal. Nem bízom meg könnyen a másikban, néha nem is akarok beszélgetni, szükségem van a magányra, és soha vagy csak nagyon ritkán osztottam meg a másikkal a problémáimat. A pánikbetegségem után ebben sokat fejlődtem, és máig van még min dolgoznom, de már könnyebben kérek segítséget a barátaimtól, kezdeményezek társalgást vagy mélyedek el a karizma művészetében.

noemi-jimenez-771555-unsplash.jpg

 • Fegyelmezettség a mentális egészség területén is

A fegyelmezettséget egy jó darabig csakis a produktivitás terén alkalmaztam. Azóta, hogy nagyobb hangsúlyt fektetek a mentális egészségre, a problémás területet úgy fogom fel, mint a produktivitás kérdését. Számomra bevált, hogy a pihenést és az ellazulást egy feladatként fogtam fel az elején, és a fegyelmezettség segítségével mint a bullet journalomban kipipálandó elemként végeztem el. Rá kellett szoktatni magamat, hogy törődjek a mentális egészségemmel. Ebből kiindulva bármilyen nehezebb akadály áll előttem, megfegyelmezem magam, és belevágok.

 • Egyedül vezetem a háztartásom és egyedül lakom

Ez végül is nem egy döntés volt, hanem a kötelező felnőtté válás része, de nem hagytam, hogy elsodorjon. Tudatosan készültem rá, és amikor nehézségem adódott az egyedül lakással (például rettegek a bogaraktól, looool) vagy segítséget kértem a barátaimtól vagy meglestem a Google-n, meg tudom-e egyedül oldani. Az egyedül élés sok mindenre megtanított: gyakorlati dolgokra, pénzkezelésre, de arra is, mit jelent igazából fizikailag egyedül lenni. 

nikhil-mitra-631990-unsplash.jpg

 • Nem vagyok túl idős semmihez sem

23 éves vagyok, és még nem adták ki húsz könyvem? 23 éves vagyok, és még nem tudok semmilyen hangszeren játszani? Sokszor úgy érzem, le vagyok maradva saját magamhoz képest, ami talán így is van, de nem a "mi lett volna ha" kezdetű mondatokkal kell törődnöm, hanem a jelennel. A kreativitásom kiabál, hogy csináljak valamit, ezért engedelmeskedem neki, és leülök dolgozni. Csak menni előre, és nem törődni semmi zavaró hanggal, ismételgetni magamnak, hogy nem vagyok túl idős semmihez sem.

Nektek milyen változtatások váltak be? Írjátok meg kommentben!

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

5 tipp, hogyan legyél produktívabb alkotó

joanna-kosinska-617513-unsplash_2.jpgAz alkotás egy kényes téma, hiszen a legmélyebb érzelmeink és gondolataink kifejezése történik meg. Egy alkotó sosem szűnhet meg alkotónak lenni, egyszerűen így vagyunk kódolva, ez ellen nem lehet mit tenni. Állandóan megfigyelünk, raktározunk, rágódunk, újabb és újabb ötleteket találunk ki, ám legtöbb esetben ezek megvalósítása nem történik meg.

Minden alkotónak van egy olyan területe, aminél mindig megakad, és onnan már nagyon nehéz folytatni a munkát. Ilyenkor jönnek azok a kifogások, miszerint nincs ihletem; ez pedig a lehető legveszélyesebb kifogás. Egy alkotónál az isteni ihlet nagyon ritka dolog, vannak olyanok, akik egyáltalán nem tapasztalják meg az életükben. Nem az ihlet megléte tesz valakit alkotóvá, hanem a gondolkodás és a hozzáállás. 

jess-watters-684713-unsplash.jpg

Úgyhogy igenis beszélhetünk produktivitásról az alkotás folyamataiban. Íróként túlságosan is jól ismerem azt az érzést, amikor leírok egy mondatot, de érzem, nem az igazi. Ilyenkor mindig elbizonytalanodom. Régebben pedig ez az elbizonytalanodás arra késztetett, hogy abbahagyjam a készülő részletet, és csak bizonyos idő elteltével térjek vissza. Ma már ez nincs így. Annak ellenére, hogy tudom, az adott mondat nem jó, kényszerítem magam a folytatásra. Túlságosan fontos számomra az alkotás, nem hagyhatom abba, folytatnom kell, mert csak így juthatok egyről a kettőre. Idővel aztán bármikor visszatérhetetek az adott mondat átírására. 

A fenti bekezdés csak egyetlen probléma a sok közül, éppen ezért vélem úgy, mindent meg kell tennem, hogy támogatni tudjam magamat. Az alkotás ígyis nehéz. Összeállítottam tehát egy 5 pontos listát, ami az alkotás támogatására szolgál. A példák személyesek lesznek, de a filozófiáját érdemes megfogadni.

nynne-schroder-691267-unsplash.jpg

 • Ugyanaz a munkakörnyezet, ugyanakkor, ugyanúgy

Teljesen mindegy, mennyi időd van az alkotásra, mindig ugyanabban az időben és ugyanolyan környezetben tedd. Az agy hamar megtanulja a mintát, és idővel már nem kell magad kényszeríteni a munkára, hanem az agy tudni fogja, hogy ekkor és itt kreatív tevékenység zajlik. Ráadásul a rendszeresség nem csak a munka minőségét javítja, de a mennyiséget is, mert tudsz haladni.

 • Bontsd alfeladatokra

Egy regény megírása hatalmas dolog, de ha azt mondod magadnak, megírom az 1. fejezet első jelenetét, máris egy kisebb feladattal állsz szembe. A másik napra tűzd ki az 1. fejezet második jelenetét, és így tovább. Vannak írók, akik oldalakban mérik a napi adagot: Márai másfél oldalt írt naponta, Stephen King hatot. Az első két pontot érdemes összevegyíteni. Amikor én írtam a regényemet, jelenetekben gondolkodtam, és idővel azt vettem észre, hogy minden nap délelőtt 10 és fél 12 között sikerült befejeznem a kitűzött célt. 

rawpixel-750922-unsplash.jpg

 • Döntsd el, lesz-e szünnapod vagy sem

A regényem írása során hétfőtől szombatig dolgoztam, viszont vasárnap pihentem, és akkor még rágódnom sem szabadott rajta. Mondanom sem kell, először nem ment könnyen, hiszen benne voltam egy elmélyültebb flow élményben, viszont a kis szünet számomra sokat segített. Feltöltődtem mentálisan, újabb impulzusokat szereztem, és ezeknek hála jobb ötletek is eszembe jutottak. Viszont hétfőn megfizettem az árát, hiszen nehezebb volt visszaállni a megszokott ritmusba. Ezt neked kell eldönteni, melyik fontosabb az alkotásod számára.

 • A kitartásod a legnagyobb fegyvered

Szerintem ez a legnagyobb közhely, amit valaha itt a blogon elsütöttem, ám az a csel a közhelyekben, hogy igazak. Egy alkotás (sajnos) sosem lesz pontosan olyan, mint amilyennek elképzeltük, de mennünk kell előre. Amint megállsz, ott elvesztél, és csak nehézségek árán fogod tudni visszaszerezni a lendületet. Ha benne vagy valamiben, ne hagyd félbe, még akkor sem, ha nem túl jó. Vagy lesz alkalmad javítani rajta, vagy pedig tanulni fogsz az elkövetett hibából, és legközelebb jobb leszel. Csak ez a két opció létezik.

steve-johnson-612233-unsplash.jpg

 • Kísérletezés

Nem áll szándékomban azt sugallni, hogy az alkotáshoz nem kell más, mint követni a fent említett pontokat. Ezek csupán támaszként szolgálnak, a házat neked kell rá felépíteni, ehhez viszont elengedhetetlen a kísérletezés. Nem csak a készülő műved során kell a kísérletezéssel foglalkoznod, de már magánál az alkotás folyamatánál is. Viszont amint találtál egy megfelelő módot, ragaszkodj hozzá, és csak akkor engedd el, ha már nem válik a segítségedre.

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

Bullet journal, az alkotás kapuja

105.jpg

Úgy vettem észre, hogy a bullet journal használók számára ez a füzetke már nem csupán egy kis füzetként funkcionál, hanem valamiféle kincsként, egyfajta kikapcsolódásként és emlékőrzőként. Szerintem ez fontos dolog, mert az emberek manapság nem alkotnak semmit sem. Talán leginkább azért, mert azt tanultuk, hogy csak az alkothat, akinek konkrét víziója és megfelelő technikai képesítése van. Azt viszont nem mondják, hogy ez abban az esetben igaz, ha a művész műalkotást akar létrehozni - valami komolyat, valamit az utókornak. Ha csak a magunk szórakoztatására, kikapcsolódás céljából szeretnénk alkotni, dobjuk a sarokba a maximalizmust!

A bullet journal közösségben sok ügyeskezű embert találni, és egyre több lesz. Hála a közösségi média felületeinek, bárki megoszthatja és inspirálhatja a másikat, aminek egy pozitív dolognak kéne lennie, nem pedig feszültségkeltőnek. Teljesen érthető, hogy a sok szemet kápráztató füzet mellett valaki "kevesebbnek" érzi a füzetét, hiszen még itt is jelen van az összehasonlítás, ahol nem kéne. A bullet journalt saját magunkért vezetjük, és kész.

De mivel lenne érdemes kezdeni, ha valaki kicsit csinosítgatni szeretné a füzetét, esetleg belevetni magát az alkotásba? 

Skillshare egy nagyon király webhely, ahol több ezer kurzust érhetsz el és tanulhatsz meg. Van itt mindenféle: tech, kreatív, életstílus, amelyek garantálják a mindennapos fejlődést, a tanulást és a szórakozást egyaránt. Én nem tudom megunni! A Skillshare nem árul zsákbamacskát; az első hónapban ingyenes Prémium Tagságot biztosít minden új regisztrálónak.

A kalligráfiának rengeteg különböző válfaja létezik, ami nem csak a betűtípusra vonatkozik. Kalligrafikus hatást el lehet írni ecsetfilccel, vízfestékkel, tintával, speciális tollakkal, de akár még tollal-ceruzával is, ha ismerjük a dolog trükkjét. A linkre kattintva eljuthattok egy az alapokat bemutató kurzusra, amit mindenképp érdemes meglesni, ha érdekel titeket a kalligráfia. Sokáig én is kételkedtem, hogy vajon elviselhető eredménnyel megtanulható-e, de azt kell mondjam, kellő gyakorlással még egy nagyon rondán író balkezesnek is sikerült. Akkor nektek miért ne?

A virágok és egyéb növények rajzolásánál kevés látványos és egyszerűbb dolog létezik a bullet journalban. Ez a kurzus a szívem csücske, Peggy megfelelő szakértelemmel, illetve lelkesedéssel tanítja meg a nézőt, miként kell ilyen szépségeket rajzolni. Ezt a kurzust több mint egy éve végeztem el, és mondhatom, nem csak a növények, de minden más rajzolásában is sokkal magabiztosabb lettem. 

Doodle = apró rajzok, amik leginkább egy skeccre hajaznak, egyszerű őket elkészíteni, és jól is mutatnak. Valami ehhez hasonló lenne a saját definícióm, de a linkelt kurzus pontosabb képet adhat. A kurzus készítője, Yasmina kellő bájjal mutatja be, miként érdemes szabadjára engednünk a fantáziánkat, és csak a saját magunk szórakoztatására, mindenfajta stressz nélkül vezetni a kezünket. A kurzus ebben segít. 

A legtöbb bullet journal füzet nem kedveli a vízfestéket, hiszen vizes állaga miatt vastag lapra van szüksége (300g), amivel a legtöbb füzet nem rendelkezik. De lehet alternatív megoldásokkal kísérletezni, mint például vízfestékre szánt papírt beragasztani, stb. Ez a kurzus kimondottan a virágokat festését mutatja be, a nulladik lépéstől vezet végig, miként érdemes egy virágot megfesteni. Az eredmény egy kis gyakorlással igen látványos lehet, vágjatok hát bele!

Nektek melyik médium a kedvencetek? Írjátok meg kommentben!

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.png

4 újabb hasznos app

mjj5aw2o3e.jpg

Imádom a különböző hatékony és szórakoztató appokat. Az utolsó appajánló viszonylag régen volt, ráadásul ott elég alapvető dolgokról írtam. Ebben a posztban megmutatom, melyek a jelenlegi kedvenceim, remélem, ti is kipróbáljátok őket!

 • English Grammar Test

Ahogy ebben a posztban említettem, az utóbbi hetekben angoltanulással foglalkozom.. Ez az app pedig remek tanulási lehetőséget nyújt, hiszen aktív módon, tesztek segítségével oktat. Nem csak a tudás tesztelésében segít, hanem magyaráz is, így nem maradhat kérdés a helyes választ illetően. Mondhatni teljesen ráfüggtem erre az appra, ajánlom mindenkinek, kezdőknek is és haladóknak is egyaránt.

 • Down Dog

Említettem már, hogy szeretek jógázni? Kedvelem, mert megfelelően átmozgat, koncentrálttá tesz, és a sok ülőmunka után ellazítja a hátamat. Sok különböző jógás appot kipróbáltam már, de számomra ez vált be a legjobban. Beállítható a nehézség, az időtartam, hogy milyen típusú sorozatokat szeretnél, ráadásul a Pro verzióban egyéb részletességgel beállítható, hogy melyik testrészre szeretnél fókuszálni. Amint elkezded a gyakorlatot, az app hangvezérléssel és videókkal vezet téged végig.

 • Edo Agenda

Mint tudjátok, a teendőimet tekintve jobban szeretem a papíralapú bullet journalt használni, mint egyéb online listákat. Ennek leginkább a személyre szabhatóság az oka, hiszen a bujóban annyi hely jut egy topikra, amennyit én akarok. Az Edo Agendával a Facebookon futottam össze, és nem tudtam nem kipróbálni. Az appot elméletileg kreatív embereknek tervezték, így nem csak a listás nézeten van a hangsúly. hanem lehetőség van hosszú jegyzetek beleírni, illetve a project fülük is elég jól néz ki. Én leginkább a írásaimhoz használom, ide vezetem a legújabb novellaötleteimet, itt követem nyomon a regényemmel kapcsolatos teendőimet. 

 • Frappé

Nagyon örülök, hogy létezik ez az app, mert sokszor van 1-2 órám, amit el szeretnék ütni, de hirtelen nem tudom, merre menjek. Ilyenkor előveszem a Frappét, és a szűrők segítségével rákeresek, mi van jelenleg a városban. Így találtam már hangulatos élőzenét, kellemes étkezést is. Az app nem csak Budapest területét fedi le, hanem jelen van Szegeden, Mosonmagyaróváron és Győrött is. Remélem, a jövőben majd még több érdekességgel frissül. 

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

Kedvenc budapesti írószerboltjaim

377685-pblqjy-66.jpg

Be kell valljam, egy kedves mennyiségű papír-írószerrel rendelkezem, ami nagyon hosszú időre elegendő lesz. Régebben sokat rendeltem a szokásos ebay/ali/wish-kombóról is, de mivel már áttértem a minőségi eszközökre, nem látom értelmét, hogy ugyanolyan áron vásároljak; ráadásul 2 hetet kell várnom, mire megérkezik. Az utóbbi időkben pedig úgy vettem észre, a magyar piac kezd észhez térni, és már a legeldugottabb sarki boltok is árulnak bullet journalos/tanulást segítő kellékeket. 

Mivel sokan kérdeztétek, mik az én kedvenc helyeim, úgy véltem, ideje ennek a posztnak megszületnie. Sajnos azonban nincs rálátásom a vidéki boltokra, csak a budapesti palettát ismerem. Fontos még leszögeznem, hogy ez a poszt nem szponzorált, semmilyen anyagi/barter hasznom nem származik belőle, csupán a véleményemet írom le. 

344438-padd1h-774.jpg

A kétemeletes paradicsom. Szándékosan a Pirexet említem először, mert ebből a boltból akad egy-egy a vidéki városokban is. A Ferenciek terén lévőt azért emelném ki különösen, mert egyrészt nagyon közel van hozzám, napi szinten mozgok azon a területen, ráadásul egy hatalmas, kétemeletes üzlethelyiségről van szó. Ebből adódóan a kínálat is bőséges. Ha valamire szükségem van, és a Pirexben kapható, akkor azt biztosan megtalálom a Ferenciek terénél is. Nagyon kedvelem az itt kapható márkákat, mint például a Stabilót és a Pilotot, mivel ezek jó minőségűek, de mégis megfizethetőek. A kedvenc részlegem a második emeleti füzetek, ahol a filléres füzetektől a nagyon drágáig bármi kapható bármilyen designnal. Csak szeretek ott nézelődni, és azon agyalni, miket írnék bele abba a rengeteg füzetbe.

16649574_1329943737080606_1030410461204240543_n.jpg

A nevéből adódóan inkább a művészeti termékekre mennek rá, de ez nem azt jelenti, hogy a művészek egy keskeny rétegére fókuszálnak csak. A kezdő ugyanúgy megtalálhatja a számára ideális terméket, ráadásul nagyon széles választékkal rendelkeznek. Hogy csak néhány ismeretet említsek a bullet journallal kapcsolatban: Sakura, Tombow, Staedtler, Stabilo, Leuchtturm1917, vagy művészi oldalról: Canson, Faber-Castell, Fabriano. A Rajzshop.hu-nak már nem csak online webshopja van, mivel nemrég nyitották meg a fizikai boltjukat a 6. kerületben. (Ha emlékeztek, volt egy együttműködésem velük, ez a poszt itt érhető el). 

1383805_352064761595644_1900084285_n_1.jpg

A Fiók révén a budai oldalt sem hanyagolom el, az egyik kedvenc budai környékemen, a Gellért tér melletti Csíky utcában található a fizikai boltjuk, de működő webshoppal is rendelkeznek. Ők az ismert művészeti eszközök mellett targetált bullet journal kellékekkel is rendelkeznek, ráadásul sok designer és műszaki holmi is megfordul náluk. A profiljuk eklektikus, de éppen ezért kedvelem annyira, mert a cuki designer tolltartótól a műszaki ceruzáig minden megtalálható. Érdemes még megemlíteni, hogy régebben releváns workshopokat is rendeztek, remélem, folytatni fogják majd ezeket. 

Szóval ezek lennének az én kedvenceim. Ti ismeritek valamelyiket? Nektek melyik a kedvenc boltotok? Írjátok meg kommentben!

(képek az említett boltok Facebook-oldaláról)

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

Sziget Fesztivál - mi van a koncerteken túl? - cirkuszi előadások

sziget2018_logo.jpg

A fesztiválozás egy életérzés, egy hangulat, ami lehetővé teszi, hogy arra a néhány napra a fesztivál területe egy elérhetetlen kis sziget legyen, egyfajta safe space. Nincs ezzel semmi baj, ha a megfelelő módon helyén kezeljük a dolgot: az embereknek néha egymás között is jogosan szüksége van a safe space-re, és ha nem toljuk túl, még jól is elsülhet. Nem kell hiperérzékenységet feltételezni, hanem egyfajta mentális, fizikai és lelki gőzkieresztésre gondolok -, de erről majd egy későbbi posztban fogok írni. 

Ha elszakadunk a "fesztiválozás csak a részegségről és az őrült bulizásról szól" sztereotípiájától, mi marad? Koncerteket, színházat, táncot, workshopot, beszélgetést élvező emberek, akik mint a kultúra fogyasztói lépnek fel. Ebben a bejegyzés(sorozat)ban néhány olyan érdekes programot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, ami a koncertek által generált sajtóvisszhang mellett kicsit a háttérbe szorul. Kezdjük a különböző cirkuszi előadásokkal.

sziget17_majork-7472.jpg

Magyarországon a cirkuszi műfaj még mindig negatív töltettel bír, ami nem csoda, hiszen van egy rakat rossz környezetben bemutatott zugelőadásunk, ami kimerül a kultúranélküliségben, ráadásul még az állatokat is borzalmas körülmények között tartják. De a cirkusznak nem kell kimerülnie az idegesítő bohócokban, lehet több annál. Ezen a blogon már írtam is egy ilyenről, a Recirquel Újcirkusz Társulat szervezésében, ami itt olvasható.

A honlapot böngészve öt különböző programra lettem nagyon kíváncsi:  Wired Aerial Theatre: As The World Tipped, ACE-K, Afrique En Cirque, Tűzfészek Társulat: Victorian tales, Baross Imre Artistaképző / Samuel Tétreault: Rengeteg.

_css-2969.jpg

A Wired Aerial Theatre több mint cirkusz. Lélegzetelállító mutatványok interpretációi segítségével próbálnak elmondani valami komolyat rólunk, emberekről, az emberiségről. Az As The World Tripped című előadásukban a szereplők veszélyes kimenetelű természeti katasztrófákkal küzdenek meg különböző légben véghezvitt manőverek, filmes és színházi trükkök és vizuális, illetve zenei effektek segítségével. ACE-K japán művész különleges zsonglőrtrükkökkel kápráztatja majd el a közönséget, ötvözve mindezt a balett és az akrobatika segítségével. Az ő előadásában igazi japán különlegességet láthatunk. Az Afrique En Cirque társulat Afrikára jellemző színes és eleven előadással érkezik, amelyet megfűszereztek az észak-amerikai kortárs cirkuszi elemekkel is. Az élőzene még feszültebbé és látványosabbá teszi az ámulatba ejtő mutatványokat. A Tűzfészek Társulat igazi steampunk hangulatot tervez a színpadra csempészni. Nem maradhatnak el a füstös jelenetek, a mágiára hajazó elemek és a tűzmutatványok sem. Végül pedig a Baross Imre Artistaképző növendékeit szeretném mindenképp megnézni, akik improvizációs mutatványok keretein belül tárják a nézők elé a művészetüket.

Titeket melyik előadás érdekelne a legjobban? Egyáltalán hogyan álltok a modern cirkuszhoz?

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

Angol nyelvtanulás önszorgalomból - 0. hét

6995.jpg

Mint ahogy a Facebook oldalon, illetve a zárt csoportban is jeleztem, az elkövetkező nyolc hétben az angoltudásom fogom felfrissíteni. A cél az, hogy magabiztosabb tudás legyen a hátam mögött, és le tudjam tenni a C1-es nyelvvizsgát a közeljövőben.

Az első négy hétben barátnőm segítségével állok neki, aki anyanyelvi szinten tud beszélni angolul, illetve angoltanárnak képezte ki magát. Egy olyan "tanterv" szerint haladunk majd, amit én is bármikor tudok hasznosítani otthon, így a kitűzött intervallum második felében már egyedül fogom elsajátítani a kitűzött célokat. 

Négy különböző tankönyvből dolgozunk majd: English Grammar in Use Intermediate és Advanced, illetve az Engish Vocabulary in Use Upper-Intermediate és Advanced. A két intermediate könyvet leginkább ismétlés céljából futjuk át, de az igazi cél az advanced könyvek magabiztos használata. A két-két könyvet párhuzamosan fogjuk használni - főleg a nyelvtannál -, hiszen a felépítésük lehetővé teszik ezt. A könyvek mellett leginkább én kardoskodtam, mert egyszer már el kezdtem belőlük tanulni, és nagyon tetszettek, de persze barátnőm sem ellenezte.

Én olyan ember vagyok, aki szereti érteni a szabályt a nyelvtan mögött - s ez nem csak az idegen nyelvek esetében igaz, hanem a saját anyanyelvemnél is ez a helyzet. Számomra így egy sokkal biztosabb talajon álló tudást tudok felépíteni, ugyanakkor nem fogjuk túlerőltetni az elméletet. A cél, hogy az elmagyarázott szabályokat nagyon is gyakorlati szempontból tudjam használni, ezért aztán sok-sok írnivaló/beszélnivaló feladat vár majd rám. 

Mivel sokan kíváncsiak vagytok a nyelvtanulással kapcsolatos kalandjaimra, heti szinten fogok nektek egy összefoglaló posztot írni. Az első egy hónapban (július 9.- augusztus 3.) között heti 5x5 órában fogok ezzel foglalkozni, és remélem, ez az időbeosztás a második turnusra is kitart majd. 

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

A kultúra radikalizálódása - a két véglet

247002-p3olq4-532.jpg

Ezt a posztot nagy általánosságokban írom, és éppen ez lesz a lényege. Nem az egyénre vonatkozóak lesznek érvényesek az állítások, hanem a társadalom egészére. Úgyhogy igen, mindenki vegye magára.

Ha kultúráról beszélünk, akkor két féle embert különböztetünk meg: az elitista sznobot és a csak szórakoztatásnak élőt. Nincs átmenet, ez két különálló paradigma, ami bár elismeri egymást, de nem kezdeményez párbeszédet, sőt megveti egymást. Az elitista sznob a saját elefántcsonttornyába bezárkózva osztja az észt a magas kultúráról, míg a csak szórakozásnak élők a nép soraiból kiabálnak a magas művészet érthetetlenségéről.

Mivel ez két különböző paradigmarendszer, mindkettejüknek igaza van. A mai akadémiai kortárs művészet megrekedt a posztmodern szépművészet keretei között, és nem vesz tudomást más műfajokról. Igen, ez a legszomorúbb az egészben; teljes művészeti ágakat vetnek el csak azért, mert a szórakoztatóipar kisajátította magának azt. Gondolok itt például két jelentős ágra: a sorozatokra és a videojátékokra. Húsz évvel ezelőtt a sorozat  kimerült a szappanoperákban, de ma már olyan jelentős műveket említhetünk mint a Black Mirror, True Detective, stb... Ezekről muszáj tudomást vennie az akadémiának, hiszen narratológiai szempontjából és vizuálisan is kiemelkedő alkotások. Ugyanez érvényes a videojátékokra. Interaktívak, lehetőség-horizont jellemző rájuk, némelyik a narratológiai szempontból jobb, mint egy regény. (Igen, ezt bátran ki merem jelenteni.) És ugyanez vonatkozik a szórakoztató iparban helytálló filmekre is. Tény, hogy Hollywood sok trasht gyárt (túl sokat), de ez senkit nem jogosít fel arra, hogy a párbeszédből kivonja Hollywoodot.

232548-p2a5co-22.jpg

A másik fél sem ártatlan. A kortárs szépművészet, ami leginkább a posztmodern kategóriába esik, sokszor szándékosan olyan műveket gyárt, amit tényleg csak egy vékony réteg (vagy az alkotón kívül senki) nem tudja értelmezni. Mondom ezt úgy, hogy olvasgattam posztmodern műveket, láttam ilyen alkotásokat, ráadásul tanultam posztmodern művészetelméletet. Értem a posztmodern kialakulási és elméleti hátterét, és elismerem, hogy az ideológiában tényleg van ráció és lehetőség, viszont a kivitelezés a legtöbb esetben csak üres fázis. Vannak ilyen dolgok, amik elméletben jól hangoznak, de a gyakorlat mást mond. A csak szórakoztatásnak élő réteg meg hagyja, hogy a posztmodern ilyen garázdálkodásba kezdjen, és eszébe sincs hallatni a hangját, hiszen ő így minél több embert tud megszólítani. Ráadásul minden kortárs alkotást a posztmodern alá sorol, és ugyanazokat a szabályokat vonatkoztatja rá is.

299875-p7fmwq-315.jpg

Nem divat az átjárás. A csak szórakoztatásnak élő nem fog Don Giovanni előadáson szelfizni, az elitista meg csak elvből sem fogja kipróbálni, ne adj isten elismerni a Mad Men fontosságát. A kultúra követi a közélet és a politika divatját, "radikalizálódni" kezd, szélsőséges lesz. Az akadémia elfelejti, hogy ő azért akadémia, hogy gondolkozzon, s hogy ez a kritika a kultúra összes rétegére kiterjedjen. Az antikultúra és a szubkultúra ugyanúgy része a kultúrának, bármennyire is tiltakoznak ellene. Egy 21. századi kultúrembernek ezt fel kell ismernie, és rá kell vennie a szórakoztatóipart és az akadémiát, hogy valójában foglalkozzanak egymással.

(Mint ahogy a leadben említettem, tényleg ne vegye magára, akinek nem inge. Nem az individuumot kritizálom, hanem a társadalmat.)

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png