Jegyzetlap

Bullet journal, az alkotás kapuja

Bullet journal, az alkotás kapuja

105.jpg

Úgy vettem észre, hogy a bullet journal használók számára ez a füzetke már nem csupán egy kis füzetként funkcionál, hanem valamiféle kincsként, egyfajta kikapcsolódásként és emlékőrzőként. Szerintem ez fontos dolog, mert az emberek manapság nem alkotnak semmit sem. Talán leginkább azért, mert azt tanultuk, hogy csak az alkothat, akinek konkrét víziója és megfelelő technikai képesítése van. Azt viszont nem mondják, hogy ez abban az esetben igaz, ha a művész műalkotást akar létrehozni - valami komolyat, valamit az utókornak. Ha csak a magunk szórakoztatására, kikapcsolódás céljából szeretnénk alkotni, dobjuk a sarokba a maximalizmust!

A bullet journal közösségben sok ügyeskezű embert találni, és egyre több lesz. Hála a közösségi média felületeinek, bárki megoszthatja és inspirálhatja a másikat, aminek egy pozitív dolognak kéne lennie, nem pedig feszültségkeltőnek. Teljesen érthető, hogy a sok szemet kápráztató füzet mellett valaki "kevesebbnek" érzi a füzetét, hiszen még itt is jelen van az összehasonlítás, ahol nem kéne. A bullet journalt saját magunkért vezetjük, és kész.

De mivel lenne érdemes kezdeni, ha valaki kicsit csinosítgatni szeretné a füzetét, esetleg belevetni magát az alkotásba? 

Skillshare egy nagyon király webhely, ahol több ezer kurzust érhetsz el és tanulhatsz meg. Van itt mindenféle: tech, kreatív, életstílus, amelyek garantálják a mindennapos fejlődést, a tanulást és a szórakozást egyaránt. Én nem tudom megunni! A Skillshare nem árul zsákbamacskát; az első hónapban ingyenes Prémium Tagságot biztosít minden új regisztrálónak.

A kalligráfiának rengeteg különböző válfaja létezik, ami nem csak a betűtípusra vonatkozik. Kalligrafikus hatást el lehet írni ecsetfilccel, vízfestékkel, tintával, speciális tollakkal, de akár még tollal-ceruzával is, ha ismerjük a dolog trükkjét. A linkre kattintva eljuthattok egy az alapokat bemutató kurzusra, amit mindenképp érdemes meglesni, ha érdekel titeket a kalligráfia. Sokáig én is kételkedtem, hogy vajon elviselhető eredménnyel megtanulható-e, de azt kell mondjam, kellő gyakorlással még egy nagyon rondán író balkezesnek is sikerült. Akkor nektek miért ne?

A virágok és egyéb növények rajzolásánál kevés látványos és egyszerűbb dolog létezik a bullet journalban. Ez a kurzus a szívem csücske, Peggy megfelelő szakértelemmel, illetve lelkesedéssel tanítja meg a nézőt, miként kell ilyen szépségeket rajzolni. Ezt a kurzust több mint egy éve végeztem el, és mondhatom, nem csak a növények, de minden más rajzolásában is sokkal magabiztosabb lettem. 

Doodle = apró rajzok, amik leginkább egy skeccre hajaznak, egyszerű őket elkészíteni, és jól is mutatnak. Valami ehhez hasonló lenne a saját definícióm, de a linkelt kurzus pontosabb képet adhat. A kurzus készítője, Yasmina kellő bájjal mutatja be, miként érdemes szabadjára engednünk a fantáziánkat, és csak a saját magunk szórakoztatására, mindenfajta stressz nélkül vezetni a kezünket. A kurzus ebben segít. 

A legtöbb bullet journal füzet nem kedveli a vízfestéket, hiszen vizes állaga miatt vastag lapra van szüksége (300g), amivel a legtöbb füzet nem rendelkezik. De lehet alternatív megoldásokkal kísérletezni, mint például vízfestékre szánt papírt beragasztani, stb. Ez a kurzus kimondottan a virágokat festését mutatja be, a nulladik lépéstől vezet végig, miként érdemes egy virágot megfesteni. Az eredmény egy kis gyakorlással igen látványos lehet, vágjatok hát bele!

Nektek melyik médium a kedvencetek? Írjátok meg kommentben!

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.png

Bullet journal, az alkotás kapuja Tovább
4 újabb hasznos app

4 újabb hasznos app

mjj5aw2o3e.jpg

Imádom a különböző hatékony és szórakoztató appokat. Az utolsó appajánló viszonylag régen volt, ráadásul ott elég alapvető dolgokról írtam. Ebben a posztban megmutatom, melyek a jelenlegi kedvenceim, remélem, ti is kipróbáljátok őket!

  • English Grammar Test

Ahogy ebben a posztban említettem, az utóbbi hetekben angoltanulással foglalkozom.. Ez az app pedig remek tanulási lehetőséget nyújt, hiszen aktív módon, tesztek segítségével oktat. Nem csak a tudás tesztelésében segít, hanem magyaráz is, így nem maradhat kérdés a helyes választ illetően. Mondhatni teljesen ráfüggtem erre az appra, ajánlom mindenkinek, kezdőknek is és haladóknak is egyaránt.

  • Down Dog

Említettem már, hogy szeretek jógázni? Kedvelem, mert megfelelően átmozgat, koncentrálttá tesz, és a sok ülőmunka után ellazítja a hátamat. Sok különböző jógás appot kipróbáltam már, de számomra ez vált be a legjobban. Beállítható a nehézség, az időtartam, hogy milyen típusú sorozatokat szeretnél, ráadásul a Pro verzióban egyéb részletességgel beállítható, hogy melyik testrészre szeretnél fókuszálni. Amint elkezded a gyakorlatot, az app hangvezérléssel és videókkal vezet téged végig.

  • Edo Agenda

Mint tudjátok, a teendőimet tekintve jobban szeretem a papíralapú bullet journalt használni, mint egyéb online listákat. Ennek leginkább a személyre szabhatóság az oka, hiszen a bujóban annyi hely jut egy topikra, amennyit én akarok. Az Edo Agendával a Facebookon futottam össze, és nem tudtam nem kipróbálni. Az appot elméletileg kreatív embereknek tervezték, így nem csak a listás nézeten van a hangsúly. hanem lehetőség van hosszú jegyzetek beleírni, illetve a project fülük is elég jól néz ki. Én leginkább a írásaimhoz használom, ide vezetem a legújabb novellaötleteimet, itt követem nyomon a regényemmel kapcsolatos teendőimet. 

  • Frappé

Nagyon örülök, hogy létezik ez az app, mert sokszor van 1-2 órám, amit el szeretnék ütni, de hirtelen nem tudom, merre menjek. Ilyenkor előveszem a Frappét, és a szűrők segítségével rákeresek, mi van jelenleg a városban. Így találtam már hangulatos élőzenét, kellemes étkezést is. Az app nem csak Budapest területét fedi le, hanem jelen van Szegeden, Mosonmagyaróváron és Győrött is. Remélem, a jövőben majd még több érdekességgel frissül. 

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

4 újabb hasznos app Tovább
Kedvenc budapesti írószerboltjaim

Kedvenc budapesti írószerboltjaim

377685-pblqjy-66.jpg

Be kell valljam, egy kedves mennyiségű papír-írószerrel rendelkezem, ami nagyon hosszú időre elegendő lesz. Régebben sokat rendeltem a szokásos ebay/ali/wish-kombóról is, de mivel már áttértem a minőségi eszközökre, nem látom értelmét, hogy ugyanolyan áron vásároljak; ráadásul 2 hetet kell várnom, mire megérkezik. Az utóbbi időkben pedig úgy vettem észre, a magyar piac kezd észhez térni, és már a legeldugottabb sarki boltok is árulnak bullet journalos/tanulást segítő kellékeket. 

Mivel sokan kérdeztétek, mik az én kedvenc helyeim, úgy véltem, ideje ennek a posztnak megszületnie. Sajnos azonban nincs rálátásom a vidéki boltokra, csak a budapesti palettát ismerem. Fontos még leszögeznem, hogy ez a poszt nem szponzorált, semmilyen anyagi/barter hasznom nem származik belőle, csupán a véleményemet írom le. 

344438-padd1h-774.jpg

A kétemeletes paradicsom. Szándékosan a Pirexet említem először, mert ebből a boltból akad egy-egy a vidéki városokban is. A Ferenciek terén lévőt azért emelném ki különösen, mert egyrészt nagyon közel van hozzám, napi szinten mozgok azon a területen, ráadásul egy hatalmas, kétemeletes üzlethelyiségről van szó. Ebből adódóan a kínálat is bőséges. Ha valamire szükségem van, és a Pirexben kapható, akkor azt biztosan megtalálom a Ferenciek terénél is. Nagyon kedvelem az itt kapható márkákat, mint például a Stabilót és a Pilotot, mivel ezek jó minőségűek, de mégis megfizethetőek. A kedvenc részlegem a második emeleti füzetek, ahol a filléres füzetektől a nagyon drágáig bármi kapható bármilyen designnal. Csak szeretek ott nézelődni, és azon agyalni, miket írnék bele abba a rengeteg füzetbe.

16649574_1329943737080606_1030410461204240543_n.jpg

A nevéből adódóan inkább a művészeti termékekre mennek rá, de ez nem azt jelenti, hogy a művészek egy keskeny rétegére fókuszálnak csak. A kezdő ugyanúgy megtalálhatja a számára ideális terméket, ráadásul nagyon széles választékkal rendelkeznek. Hogy csak néhány ismeretet említsek a bullet journallal kapcsolatban: Sakura, Tombow, Staedtler, Stabilo, Leuchtturm1917, vagy művészi oldalról: Canson, Faber-Castell, Fabriano. A Rajzshop.hu-nak már nem csak online webshopja van, mivel nemrég nyitották meg a fizikai boltjukat a 6. kerületben. (Ha emlékeztek, volt egy együttműködésem velük, ez a poszt itt érhető el). 

1383805_352064761595644_1900084285_n_1.jpg

A Fiók révén a budai oldalt sem hanyagolom el, az egyik kedvenc budai környékemen, a Gellért tér melletti Csíky utcában található a fizikai boltjuk, de működő webshoppal is rendelkeznek. Ők az ismert művészeti eszközök mellett targetált bullet journal kellékekkel is rendelkeznek, ráadásul sok designer és műszaki holmi is megfordul náluk. A profiljuk eklektikus, de éppen ezért kedvelem annyira, mert a cuki designer tolltartótól a műszaki ceruzáig minden megtalálható. Érdemes még megemlíteni, hogy régebben releváns workshopokat is rendeztek, remélem, folytatni fogják majd ezeket. 

Szóval ezek lennének az én kedvenceim. Ti ismeritek valamelyiket? Nektek melyik a kedvenc boltotok? Írjátok meg kommentben!

(képek az említett boltok Facebook-oldaláról)

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

Kedvenc budapesti írószerboltjaim Tovább
Sziget Fesztivál - mi van a koncerteken túl? - cirkuszi előadások

Sziget Fesztivál - mi van a koncerteken túl? - cirkuszi előadások

sziget2018_logo.jpg

A fesztiválozás egy életérzés, egy hangulat, ami lehetővé teszi, hogy arra a néhány napra a fesztivál területe egy elérhetetlen kis sziget legyen, egyfajta safe space. Nincs ezzel semmi baj, ha a megfelelő módon helyén kezeljük a dolgot: az embereknek néha egymás között is jogosan szüksége van a safe space-re, és ha nem toljuk túl, még jól is elsülhet. Nem kell hiperérzékenységet feltételezni, hanem egyfajta mentális, fizikai és lelki gőzkieresztésre gondolok -, de erről majd egy későbbi posztban fogok írni. 

Ha elszakadunk a "fesztiválozás csak a részegségről és az őrült bulizásról szól" sztereotípiájától, mi marad? Koncerteket, színházat, táncot, workshopot, beszélgetést élvező emberek, akik mint a kultúra fogyasztói lépnek fel. Ebben a bejegyzés(sorozat)ban néhány olyan érdekes programot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, ami a koncertek által generált sajtóvisszhang mellett kicsit a háttérbe szorul. Kezdjük a különböző cirkuszi előadásokkal.

sziget17_majork-7472.jpg

Magyarországon a cirkuszi műfaj még mindig negatív töltettel bír, ami nem csoda, hiszen van egy rakat rossz környezetben bemutatott zugelőadásunk, ami kimerül a kultúranélküliségben, ráadásul még az állatokat is borzalmas körülmények között tartják. De a cirkusznak nem kell kimerülnie az idegesítő bohócokban, lehet több annál. Ezen a blogon már írtam is egy ilyenről, a Recirquel Újcirkusz Társulat szervezésében, ami itt olvasható.

A honlapot böngészve öt különböző programra lettem nagyon kíváncsi:  Wired Aerial Theatre: As The World Tipped, ACE-K, Afrique En Cirque, Tűzfészek Társulat: Victorian tales, Baross Imre Artistaképző / Samuel Tétreault: Rengeteg.

_css-2969.jpg

A Wired Aerial Theatre több mint cirkusz. Lélegzetelállító mutatványok interpretációi segítségével próbálnak elmondani valami komolyat rólunk, emberekről, az emberiségről. Az As The World Tripped című előadásukban a szereplők veszélyes kimenetelű természeti katasztrófákkal küzdenek meg különböző légben véghezvitt manőverek, filmes és színházi trükkök és vizuális, illetve zenei effektek segítségével. ACE-K japán művész különleges zsonglőrtrükkökkel kápráztatja majd el a közönséget, ötvözve mindezt a balett és az akrobatika segítségével. Az ő előadásában igazi japán különlegességet láthatunk. Az Afrique En Cirque társulat Afrikára jellemző színes és eleven előadással érkezik, amelyet megfűszereztek az észak-amerikai kortárs cirkuszi elemekkel is. Az élőzene még feszültebbé és látványosabbá teszi az ámulatba ejtő mutatványokat. A Tűzfészek Társulat igazi steampunk hangulatot tervez a színpadra csempészni. Nem maradhatnak el a füstös jelenetek, a mágiára hajazó elemek és a tűzmutatványok sem. Végül pedig a Baross Imre Artistaképző növendékeit szeretném mindenképp megnézni, akik improvizációs mutatványok keretein belül tárják a nézők elé a művészetüket.

Titeket melyik előadás érdekelne a legjobban? Egyáltalán hogyan álltok a modern cirkuszhoz?

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

Sziget Fesztivál - mi van a koncerteken túl? - cirkuszi előadások Tovább
Angol nyelvtanulás önszorgalomból - 0. hét

Angol nyelvtanulás önszorgalomból - 0. hét

6995.jpg

Mint ahogy a Facebook oldalon, illetve a zárt csoportban is jeleztem, az elkövetkező nyolc hétben az angoltudásom fogom felfrissíteni. A cél az, hogy magabiztosabb tudás legyen a hátam mögött, és le tudjam tenni a C1-es nyelvvizsgát a közeljövőben.

Az első négy hétben barátnőm segítségével állok neki, aki anyanyelvi szinten tud beszélni angolul, illetve angoltanárnak képezte ki magát. Egy olyan "tanterv" szerint haladunk majd, amit én is bármikor tudok hasznosítani otthon, így a kitűzött intervallum második felében már egyedül fogom elsajátítani a kitűzött célokat. 

Négy különböző tankönyvből dolgozunk majd: English Grammar in Use Intermediate és Advanced, illetve az Engish Vocabulary in Use Upper-Intermediate és Advanced. A két intermediate könyvet leginkább ismétlés céljából futjuk át, de az igazi cél az advanced könyvek magabiztos használata. A két-két könyvet párhuzamosan fogjuk használni - főleg a nyelvtannál -, hiszen a felépítésük lehetővé teszik ezt. A könyvek mellett leginkább én kardoskodtam, mert egyszer már el kezdtem belőlük tanulni, és nagyon tetszettek, de persze barátnőm sem ellenezte.

Én olyan ember vagyok, aki szereti érteni a szabályt a nyelvtan mögött - s ez nem csak az idegen nyelvek esetében igaz, hanem a saját anyanyelvemnél is ez a helyzet. Számomra így egy sokkal biztosabb talajon álló tudást tudok felépíteni, ugyanakkor nem fogjuk túlerőltetni az elméletet. A cél, hogy az elmagyarázott szabályokat nagyon is gyakorlati szempontból tudjam használni, ezért aztán sok-sok írnivaló/beszélnivaló feladat vár majd rám. 

Mivel sokan kíváncsiak vagytok a nyelvtanulással kapcsolatos kalandjaimra, heti szinten fogok nektek egy összefoglaló posztot írni. Az első egy hónapban (július 9.- augusztus 3.) között heti 5x5 órában fogok ezzel foglalkozni, és remélem, ez az időbeosztás a második turnusra is kitart majd. 

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

Angol nyelvtanulás önszorgalomból - 0. hét Tovább
A kultúra radikalizálódása - a két véglet

A kultúra radikalizálódása - a két véglet

247002-p3olq4-532.jpg

Ezt a posztot nagy általánosságokban írom, és éppen ez lesz a lényege. Nem az egyénre vonatkozóak lesznek érvényesek az állítások, hanem a társadalom egészére. Úgyhogy igen, mindenki vegye magára.

Ha kultúráról beszélünk, akkor két féle embert különböztetünk meg: az elitista sznobot és a csak szórakoztatásnak élőt. Nincs átmenet, ez két különálló paradigma, ami bár elismeri egymást, de nem kezdeményez párbeszédet, sőt megveti egymást. Az elitista sznob a saját elefántcsonttornyába bezárkózva osztja az észt a magas kultúráról, míg a csak szórakozásnak élők a nép soraiból kiabálnak a magas művészet érthetetlenségéről.

Mivel ez két különböző paradigmarendszer, mindkettejüknek igaza van. A mai akadémiai kortárs művészet megrekedt a posztmodern szépművészet keretei között, és nem vesz tudomást más műfajokról. Igen, ez a legszomorúbb az egészben; teljes művészeti ágakat vetnek el csak azért, mert a szórakoztatóipar kisajátította magának azt. Gondolok itt például két jelentős ágra: a sorozatokra és a videojátékokra. Húsz évvel ezelőtt a sorozat  kimerült a szappanoperákban, de ma már olyan jelentős műveket említhetünk mint a Black Mirror, True Detective, stb... Ezekről muszáj tudomást vennie az akadémiának, hiszen narratológiai szempontjából és vizuálisan is kiemelkedő alkotások. Ugyanez érvényes a videojátékokra. Interaktívak, lehetőség-horizont jellemző rájuk, némelyik a narratológiai szempontból jobb, mint egy regény. (Igen, ezt bátran ki merem jelenteni.) És ugyanez vonatkozik a szórakoztató iparban helytálló filmekre is. Tény, hogy Hollywood sok trasht gyárt (túl sokat), de ez senkit nem jogosít fel arra, hogy a párbeszédből kivonja Hollywoodot.

232548-p2a5co-22.jpg

A másik fél sem ártatlan. A kortárs szépművészet, ami leginkább a posztmodern kategóriába esik, sokszor szándékosan olyan műveket gyárt, amit tényleg csak egy vékony réteg (vagy az alkotón kívül senki) nem tudja értelmezni. Mondom ezt úgy, hogy olvasgattam posztmodern műveket, láttam ilyen alkotásokat, ráadásul tanultam posztmodern művészetelméletet. Értem a posztmodern kialakulási és elméleti hátterét, és elismerem, hogy az ideológiában tényleg van ráció és lehetőség, viszont a kivitelezés a legtöbb esetben csak üres fázis. Vannak ilyen dolgok, amik elméletben jól hangoznak, de a gyakorlat mást mond. A csak szórakoztatásnak élő réteg meg hagyja, hogy a posztmodern ilyen garázdálkodásba kezdjen, és eszébe sincs hallatni a hangját, hiszen ő így minél több embert tud megszólítani. Ráadásul minden kortárs alkotást a posztmodern alá sorol, és ugyanazokat a szabályokat vonatkoztatja rá is.

299875-p7fmwq-315.jpg

Nem divat az átjárás. A csak szórakoztatásnak élő nem fog Don Giovanni előadáson szelfizni, az elitista meg csak elvből sem fogja kipróbálni, ne adj isten elismerni a Mad Men fontosságát. A kultúra követi a közélet és a politika divatját, "radikalizálódni" kezd, szélsőséges lesz. Az akadémia elfelejti, hogy ő azért akadémia, hogy gondolkozzon, s hogy ez a kritika a kultúra összes rétegére kiterjedjen. Az antikultúra és a szubkultúra ugyanúgy része a kultúrának, bármennyire is tiltakoznak ellene. Egy 21. századi kultúrembernek ezt fel kell ismernie, és rá kell vennie a szórakoztatóipart és az akadémiát, hogy valójában foglalkozzanak egymással.

(Mint ahogy a leadben említettem, tényleg ne vegye magára, akinek nem inge. Nem az individuumot kritizálom, hanem a társadalmat.)

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

A kultúra radikalizálódása - a két véglet Tovább
Néhány online kurzus júliusra is!

Néhány online kurzus júliusra is!

1343.jpg

Sokan érdeklődtetek, hogy tervezek-e valamit tanulni a nyáron, hiszen valamivel mindig elfoglalom magam. Nos, a kérdésetek tényleg helyes volt, hiszen van néhány kinézett SkillShare kurzus, amit már alig várok.

Skillshare egy nagyon király webhely, ahol több ezer kurzust érhetsz el és tanulhatsz meg. Van itt mindenféle: tech, kreatív, életstílus, amelyek garantálják a mindennapos fejlődést, a tanulást és a szórakozást egyaránt. Én nem tudom megunni! A Skillshare nem árul zsákbamacskát; az első hónapban ingyenes Prémium Tagságot biztosít minden új regisztrálónak.

Már egy éve foglalkozom hol aktívan, hol passzívan kalligráfiával. Nem vagyok benne profi, sőt örülök, ha a kezem nem bizonytalanodik el. Sok-sok gyakorlást igényel, állandóan ugyanazokat a betűket kell rajzolnom, hogy a finommotorikus képességeim ösztönösek legyenek. Ebből adódóan néha szeretem kicsit feldobni a sivár gyakorlást valami extrával, éppen ezért örültem meg, amikor megláttam a SkillShare-en Seb Lester kurzusát. Lesd meg az alábbi videót, milyen csodákat csinál a pasi! Mondanom sem kell, ki nem hagynám ezt a kurzust, és alig várom, hogy két anyázás közepette valami nagyon kezdetlegeset alkothassak. 

 

Seb Lester (@seblester) által megosztott bejegyzés,

 

 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom a meleg zoknikat és a sálakat. Főleg szeretek ezekre gondolni a tomboló 30 fokban. De hé! Már elmúlt a nyári napforduló, ami azt jelenti, hogy már túl vagyunk az év leghosszabb napján, ami azt jelenti, hogy rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák. Azaz jön az ősz, s majd a tél. Gondolom, ebből a pár sorból lejött, hogy nem kedvelem kimondottan a kánikulát... Mindenesetre kötni már évek óta meg szeretnék tanulni, szóval most jött el az ideje!

Az egyik kedvenc social media felületem az Instagram. Igen, tisztában vagyok annak képmutatásával, ám én nem úgy kezelem az Instagramot, mintha az a valóság reális leképződése lenne, hanem inkább úgy, mintha egy szép albumnyi képet néznék. Vagy: az Instagram egy portfólió, ahová azokat a fotókat tölti fel az ember, amelyekre a legbüszkébb. (Természetesen tudom, hogy sok ember nem így kezeli ezt a platformot, de nekem ez az irányelvem.) Tavaly nyáron kezdtem el aktívan foglalkozni az Instagrammal, s egy jó ideig ment is a szép építkezés, de a kezem megsérülése után visszaesett az instagramos közösség, és azóta nem voltam képes újraaktiválni azt. Ezért néztem ki magamnak a linkelt kurzust, hátha ad néhány hasznos információt és egy kis löketet.

Szerintem már vagy 10 éve kezelgetem a Photoshopot, úgyhogy anno, amikor belevágtam az AMV-k gyártásába (ne kérdezzétek, nem akarjátok tudni), csakis a Premiere Pro jöhetett szóba vágóprogramnak. Kellően ismertem az Adobe-programok felületét, és egy kis tutorialnézés után az alap vágnivalóhoz tudtam használni a programot. Most el szeretném mélyíteni a tudásomat, mert mindig is szerettem videókat vágni, és úgy érzem, ez a tudás jól jöhet majd a jövőben. 

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

Néhány online kurzus júliusra is! Tovább
2018 júliusi tervező

2018 júliusi tervező

untitled-1_1.jpg

Sziasztok!

Hihetetlen, milyen gyorsan eljött a július. Nemrég még január volt, te jó ég. Ti hogy vagytok? Remélem, minden érettségitek, vizsgátok, államvizsgátok, stb sikeresen zárult. 

Amint ígértem, július 1-jén startol a megújult Jegyzetlap - ennek hátteréről ebben a bejegyzésben írtam. Röviden összefoglalva: eddig a blog a "hogyan tanuljunk" kérdésre próbált választ adni több mint száz bejegyzéseken keresztül, s bár még mindig van  ezzel kapcsolatban mondanivalóm, kiszélesítem a kérdés horizontján, és számomra más fontosnak tartott értékeknek is hangot fogok adni. Úgy vélem, minden tanult, felnőtt embernek felelőssége van mások és a kultúra iránt. 

prew.jpg

Ebben a hónapköszöntő bejegyzésben most nem a havi bullet journal szekciómat mutatom most be, mert abban semmi érdekes nincs. Még külön heti tervezőt sem készítettem, csupán beragasztottam néhány boltban előre legyártott egyszerű to do listát. Azért tettem ezt, mert júliusban az egyéni projektjeim lesznek előtérben, amiknek természetesen saját projektfelületet fogok kialakítani, amint lesz róluk konkrét fogalmam.

De nem akartalak titeket tervező nélkül hagyni júliusban, úgyhogy készítettem nektek egy nyomtatható változatot. A borítón kívül csupán a legalapabb oldalakat tartalmazza: egy teendőlistát, egy havi és egy heti tervezőt, illetve egy inspirációs lapot is a júliusi hónapra. 

Kattinsatok a LETÖLTÖM linkre, és máris tiétek lehet a menő tervező!

 LETÖLTÖM

 

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot, Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

2018 júliusi tervező Tovább
Happy Productivity: Jegyzetlap

Happy Productivity: Jegyzetlap

untitled-2.jpg

A Jegyzetlap az utóbbi időkben nem volt aktív. Nem az elfoglaltságaimra hárítom a felelősséget, mert bár tényleg sok dolgom volt, nem ezek álltak a blog hiatusának hátterében.

Egyszerűen csak nem tudtam, hogyan valósítsam meg az új irányvonalat. Úgy éreztem, már nem elég, ha csak tanulással és lelki folyamatokkal kapcsolatos posztokat írok nektek, s bár néha felbukkant egy-egy kulturális téma is, azt nehezen tudtam beleilleszteni a profilba. Ezért aztán az arculatváltás mellett döntöttem.

Továbbra is lesznek tanulással kapcsolatos bejegyzések, de a tanulást most már egy kontextusba helyezem. Igen, szeretek új dolgokat elsajátítani, ám ugyanolyan szenvedéllyel szeretem a kultúrát és a polgári értékrendet. Számomra a tanulás nem azt jelenti, hogy bemagolod a Btk.-t, és azzal villogsz saját magad vagy az ismerőseid előtt. Sokkal inkább egy életfelfogás, egy folyamat, amivel a világhoz és az emberekhez viszonyulok.

Ebbe a világképbe tartozik bele a folyamatos önképzés, a műveltség, a kultúra és a humánum. Ez az az üzenet, amit a kezdetektől fogva át szeretnék nektek adni, és ezért volt az a sok-sok kísérletezés. Most végre megvan a megfelelő formátum. Minden egyes ezzel kapcsolatos felület a Happy Productivity néven fog futni. Jelenleg két aktív felületet használok, ezt a blogot (Happy Productivity: Jegyzetlap), illetve az Instagramot (anita_happyproducitivity), és lehet, idővel lesz még egy harmadik is!

Minden bizonnyal lesznek közületek olyanok, akiknek nem fog tetszeni a változás. Ezek az emberek nem érdekelnek engem. Tény, minden egyes arculatváltás követőket veszít el, de ez az én blogom, nem pedig egy kollektív felület. Természetesen az építő kritikákat meghallgatom és számításba veszem, szóval ha van valami mondandód az arculatváltással kapcsolatban, írd meg kommentben!

Gyakorlati szempontból annyit vehetsz majd észre, hogy marad a szokásos ütemterv a posztokkal kapcsolatban (kedd-péntek-vasárnap 12:15), viszont sokkal változatosabb témákat fogok érinteni. A tanulás mellett rámegyek a minőségi szabadidőre, a kultúrával kapcsolatos témákra, az interjúkra, lesznek letölthető PDFek, és akár egy-egy véleményt is olvashattok tőlem bizonyos felkapott hírekről. 

Mit gondoltok? Júlis 1-jén startolunk!

Illetve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot. Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

Happy Productivity: Jegyzetlap Tovább
Hogyan kezdj bele a bullet journalba?

Hogyan kezdj bele a bullet journalba?

my_post_5_1.jpg

A bullet journal egy elterjedt jelenség az írószermániások között, de sok olyan embert is elcsábított, akit nem érdekel az egész dekoráció, csak egy hatékony idő-projekt-életkezelési módszert szerettek volna. Egy kezdő bullet journal használó általában az Instagramot és a Pinterestet használja forrásként, esetleg csatlakozik egy-két külföldi vagy magyar bullet journal klubhoz. 

Ezek a felületek tényleg jók lehetnek az inspirációkhoz, de tény, a túl bonyolult, túl sokszínű, túl szép munkák bizony könnyen elvehetik egy kezdő kedvét. Gondolom ezt abból is, hogy az adott Facebook csoportokban ez a leggyakoribb bujóval kapcsolatos kérdés: hogyan kezdjek neki?

img_20180504_133927_089.jpg

Első lépésként meg kell határoznod, mire használod a bullet journalt: tervezőnek, munkához, magánélethez, személyes projektekhez, a mindennapi életed teendőihez. Válassz ki néhányat, vagy válaszd ki az összeset, de mindenképp legyen egy határozott elképzelésed. 

Ha ezek megvannak, az első bujódban használj indexet és havi tervezőt. Ez a két típusú oldal egy biztos támpontot ad a továbbiakban. Érdemes még vagy egy heti vagy pedig egy napi tervezőt is betervezni. Idővel aztán gyakorlat közben fogsz ráérezni a bullet journal ízére. Ha a te életedben fontosak a filmek, készíts a filmes oldalt, ha a gyerekeid programjait szeretnéd nyomon követni, legyen nekik külön helyük. Amint a régebbi posztok során is jól látható, én a havi tervező mellett hetit használok, illetve minden nap figyelem, mennyi lépést tettem meg. 

img_20180502_191653_437.jpg

Nem kell túlgondolni az egész bullet journalt. Ha nem akarsz dekorálni, nem muszáj, sok alkotónak a füzete inkább meditációs, alkotói tevékenységet takar, és a teendők csak másodlagosak benne. Az a jó, hogy nem kell mást használnod, mint egy füzetet és egy tollat. 

Már egyetlen egy tollal is tökéletes bujót alkothatsz meg, a lényeg, hogy téged szolgáljon. Persze sokan kedveljük a dekorációkat, amelyek segítenek fókuszálni, könnyebben átláthatóvá teszik az adott oldalt, inspirálnak minket, és egyszerűen jól esik ránézni. De egyáltalán nem kell túlzásba vinni, nem kell drága művészi eszközöket vásárolni.

Személy szerint én leginkább a Stabilo termékeit szeretem használni, és ez a poszt is nekik köszönhető. Úgy vélem, elég széleskörű készlettel rendelkeznek. Szövegkiemelők, vékonyabb vagy vastagabb színes tollak, ceruzák, tűfilcek bármilyen színben. Ráadásul szinte bármelyik sarki papírboltban megtalálhatóak a termékeik. 

img_20180504_135111_729.jpg

Amint a képeken látható, én leginkább színestollakkal, változatos betűtípusokkal és egy kis washi tape-el (dekorszalag) dobom fel a saját bujómat. Előfordul, hogy rajzolok néhány egyszerűbb alakzatot, virágokat, természeti jelenségeket vagy éppen geometriai alakzatokat. A lényeg, hogy füzet szolgáljon engem, és ne fordítva.

Remélem, hasznos volt ez a rövid bejegyzés a kezdő lépésekről. Neked mi okozta eddig a legnagyobb nehézséget? Írd meg kommentben!

lletve: elindítottam egy zárkörű FB-csoportot. Tanuljunk együtt nevűt! Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy segítsük és motiváljuk egymást a tanulásban. Itt nyugodtan lehet "nyavalyogni" a sok-sok tanulnivalóról, illetve annak nehézségéről. Lehet segítséget kérni egymástól, legyen szó matematikáról, bölcseletről vagy bármi egyébről. Ne féljetek kiadni magatokból a tanulás miatti stresszt és feszültséget sem. Remélem, minél többen csatlakoztok, mert szeretnék közelebb kerülni hozzátok és szeretném, ha kialakulna egy jó blogos közösség. Csatlakozz!

Kövess itt is!

instagram.pngface_book.png

Hogyan kezdj bele a bullet journalba? Tovább